5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCSM încearcă, pentru a TREIA oară, să îşi aleagă vicepreşedintele. Ultima şedinţă,...

CSM încearcă, pentru a TREIA oară, să îşi aleagă vicepreşedintele. Ultima şedinţă, BOICOTATĂ

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, miercuri, vicepreşedintele, după ce, săptămâna trecută, şedinţa în care conducerea CSM ar fi trebuit definitivată a fost boicotată.

Candidaţii pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM sunt judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ, care au criticat dur ingerinţele politicului în treburile Justiţiei.

Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru 23 ianuarie întrucât, joia trecută, nu a putut fi asigurat cvorumul necesar.

Citeşte şi SCANDAL LA CSM. Şedinta pentru alegerea vicepreşedintelui, BOICOTATĂ din nou. Adrian Neacşu a lansat o informaţie falsă. Vezi despre ce e vorba

Au lipsit doi membri de drept, între care şi ministrul Justiţiei, care se afla la Bruxelles, precum şi reprezentanţii societăţii civile în CSM, care au anunţat că nu pot participa la şedinţa programată joi.

Pe ordinea de zi şedinţei de miercuri ar trebuie să figureze alegerea vicepreşedintelui CSM, precum şi o cerere a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) referitoare la suspiciuni privind votul din 4 ianuarie, când a fost aleasă preşedinta Consiliului Oana Schmidt Hăineală, solicitare considerată inadmisibilă de către Direcţia Legislaţie a Consiliului.

Citeşte şi Sapte judecători din CSM cer DEMISIA de onoare a Oanei Schmidt Hăineală. Vezi ce spune noul preşedinte al instituţiei

Alina Ghica şi Cristian Dănileţ, alături de (acum) noul preşedinte CSM, Oana Haineală, au criticat dur atacurilor politicului, ale Parlamentului, împotriva independenţei Justiţiei.

Din CSM fac parte 19 membri cu drept de vot, un loc este vacant, iar Oana Hăineală a fost aleasă preşedinte CSM cu 10 voturi pentru. Din CSM fac parte 9 judecatori, 5 procurori, doi reprezentanţi ai societăţii civile, 3 membri de drept, repectiv ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al României (acum interimarul, deoarece locul este vacant).

Oana Hăineală a obţinut 10 voturi de la cei 5 procurori, două voturi de la societatea civilă, trei voturi de la judecători, fie aleşi, fie de la membrul de drept.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă