Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se aliniaza din nou in spatele partidelor care au cerut inlaturarea lui Daniel Morar din fruntea DNA si solicita modificarea legii astfel incat Consiliul sa fie institutia care sa faca propuneri presedintelui pentru numirea procurorului general, procurorului-sef al DNA, procurorului-sef al DIICOT.
In Raportul Comisiei Europene din iulie se precizeaza explicit ca Romania trebuie sa "mentina actuala procedura de numire si revocare a procurorului general, a procurorului-sef de la DNA si a titularilor altor posturi de conducere din Parchetul General".
CSM face presiuni pentru modificarea Legii privind Statutul judecatorilor si al procurorilor imediat dupa insistentele social-democratilor, care, prin vocea lui Mircea Geoana, au fortat discutarea acestui subiect la consultarile de la Cotroceni. PSD, PNL, PC si UDMR au sustinut in mai multe randuri schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi, existand doua initiative legislative in acest sens. Una dintre ele ii apartine senatorului UDMR Georgy Frunda, care prevede nominalizarea procurorilor cu functii de catre CSM, nu de Ministerul Justitiei, cum se face acum si care era pe cale sa se materializeze in Senat acum doi ani.
A doua initiativa este similara acesteia, fiind introdusa de Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei in perioada 2000-2003.
Solicitarea CSM, sustinuta de cele patru partide, este insa contrara obligatiilor asumate de Romania in fata Bruxelles-ului. In ultimul Raport de monitorizare prezentat de Comisia Europeana acum o luna, se atrage atentia mentinerii actualei legislatii. Astfel, autoritatilor de la Bucuresti li se cere explicit sa "asigure stabilitatea legala si institutionala a cadrului anticoruptie, in special prin mentinerea actualei proceduri de numire si revocare a procurorului general, a procurorului-sef de la DNA si a titularilor altor posturi de conducere din Parchetul General".
Consiliul Superior al Magistraturii ar vrea sa revina la legea initiala, prin care CSM ii propunea presedintelui numirea conducerii Parchetului General. Dupa alegerile din 2004 insa, expertii Comsiei Europene au recomandat trecerea acestor prerogative in mainile ministrului Justitiei datorita pozitiei antireformiste a magistratilor din Consiliu.
Desi intre timp componenta CSM s-a schimbat, totusi, ultimul Raport facut de Bruxelles constata ca "CSM trebuie sa ia masuri pentru a garanta transparenta si eficienta sistemului judiciar", "sa-si dezvolte credibilitatea" oferind "solutii sustenabile privind deficientele de personal si management" si sa "adopte o pozitie lipsita de echivoc" privind "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, in contextul actualei dezbateri politice controversate din Parlament". In toate rapoartele Comisiei Europene din ultimii sase ani, CSM este o institutie criticata, expertii de la Bruxelles considerand ca este incapabila sa se reformeze si sa-si asume responsabilitatile care ii revin.