17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCSM discută marţi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Vezi care...

CSM discută marţi revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Vezi care sunt neregulile revocarilor, ce interese se ascund

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului de marţi solicitările de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.

Solicitarile de revocare au la baza documentele transmise de instantele curtilor de apel, care au ales-o in 2010 pe Alina Ghica, si a judecatoriilor din toata tara, care l-au ales tot atunci pe Cristi Danilet.

Documentele releva nerespectarea regulilor de revocare din CSM A CELOR DOI JUDECATORI, sustin surse apropiate de comisia care a analizat actele.

Documentele transmise de la instantele care au propus revocarea au ajuns la comisia numarul 2 al CSM, condusa de judecatorul Marius Tudose, apropiat ministrului Justitiei Mona Pivniceru. Gruparea din jurul ministrului este formata in total de sapte judecatori, respectiv Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu, Alexandru Serban, Mircea Aron -candidatul perdant al sefiei CSM ,functie castigata de procurorul Oana Haineala-, Adrian Bordea, Marius Tudose .

Daca ar fi sa ne luam dupa deciziile pe care le-au luat in dosarele pe care le-au judecat pana la alegerea lor ca membrii CSM, cel putin Adrian Bordea si Marius Tudose nu par a nu cunoaste foarte bine legile si, in general, le-au si aplicat. E putin probabil ca acum cei doi judecatori membri CSM sa NU TINA cont de  NEREGULILE EVIDENTE deoarece si-ar distruge imaginea cel putin in fata magistratilor din toata tara pentru care ar trebui sa constituie modele de comportament.

Precizam ca din CSM fac parte 19 membri, dintre care cinci procurori, noua judecatori, doi membri ai societatii civile, trei membri de drept, respectiv ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al Romaniei.

Ce nereguli contin documentele in baza carora gruparea Pivniceru din CSM vrea revocarea judecatorilor Ghica si Danilet

Potrivit surselor RL, procedurile de revocare n-au respectat regulile chiar din momentul declansarii: potrivit normelor legale , revocarile sunt initiate de colegiul de conducere al instantei, or in privinta celor doi judecatori carora li se cere revocarea din CSM NU a fost respectata aceasta regula. Precizam ca revocarile au fost initiate de niste judecatori, membrii ai Uniunii Nationale a Judecatorilor sau al Asociatiei Magistratilor din Romania – ambele apropiate de ministrul Mona Pivniceru – care au  adunat semnaturi pentru declansarea revocarilor. Magistrati din teritoriu ne-au transmis ca s-au presiuni din mai multe zone  asupra lor pentru a semna convocatoarele si anume de conducerea celor doua asociatii profesionale, de unii membri CSM ca Horatiu Dumbrava si Adrian Neacsu, de unii baroni locali ai USL. 

O alta mare neregula a fost faptul ca adunarile de revocare NU s-au tinut in aceeasi zi si la aceeiasi ora. Aceasta procedura este obligatorie pentru a nu se influenta voturile; asa se procedeaza si la alegerea membrilor CSM. In limbaj juridic, faptul ca adunarile generale de revocare NU s-au tinut in aceeasi zi si la aceeasi ora inseamna nerespectarea principiul simetriei actului juridic si al procesului electoral.

De asemenea o alta mare neregula wested reprezentata de faptul ca la multe instante VOTUL NU A FOS SECRET, ci s-a votat prin ridicarea mainilor , ceea ce este INTERZIS ( probabil s-a ales aceasta formula de vot pentru intimidarea magistratilor pe principiul securisto-comunist „cine nu e cu noi , e impotriva noastra, deci trebuie anihilat”).

O alta MARE NEREGULA : TOATE hotararile de revocare NU CONTIN MOTIVAREA, asa cum prevede legea. E ca si cum un magistrat ar condamna un hot la inchis,oare dar  in dispozitivul de condamnare n-ar preciza ce a furat, de unde, cum , cand, in baza caror probe il condamna etc.

In plus, aceste hotarari de revocare nu au fost comunicate de catre instantele instantele initiatoare celorlalte curti de apel sau judecatorii din tara, ceea ce este obligatoriu.

Ar exista si alte nereguli ca trecerea pe listele finale, de mai multe ori a acelorasi instante, care au votat revocarea sau a unor instante unde NU a EXISTAT CVORUM, dar au fos trecute pe listele finale ca instante care au decis revocarea judecatorilor Ghica si Danilet din CSM.

De remarcat faptyul ca au existat curti de apel si judecatorii care n-au intrat in aceste proceduri nelegale si au constatta ca nu sunt legal sesizate, ca spre exemplu curtile de apel Bacau, Bucuresti, Suceava si peste 50 de judecatorii.

De ce este obligata comisia CSM sa spuna adevarul, chiar daca seful ei este un apropiat al ministrului Justitiei

Marti, comisia numarul 2 al CSM ar trebui sa-si expuna concluziile cu privire la toate documentele, cu neregulile enumerate mai sus, care au stat la baza intentiilor de revocare din CSM a judecatorilor Ghica si Danilet.

Cu toate ca judecatorul Marius Tudose, seful acestei comisii este apropiat ministrului Mona Pivniceru, ca magistrat, el  NU  POATE IGNORA nerespectarea normelor legale deoarece ar fi un exemplu negativ pentru ceilalti magistrati si ar demonstra partizatul sau politic avand in vedere ca ministrul Justitiei este exponentul unui guvern politic, fiind sustinuta in special de PC si PNL, respectiv de Dan Voiculescu si Crin Antonescu, alaturi de gruparea penelista din Iasi, constituita  in jurul lui Mihai Vlasov ( presedintele Camerei de Comert)  si Relu Fenechiu ( ministrul Transporturilor, judecat pentru coruptie in dosarul  „Transformatorul„-  vanzarea catre ELECTRICA Moldova a unor vechituri drept piese noi, prejudiciul creat statului fiind de peste 6,4 milioane de lei noi).

 De obicei, o comisie a CSM , dupa ce studiaza documentele pe o tema supusa verificarii, face u n raport pe care il supune dezbaterii plenului CSM, dar in acest caz nu poate prezenta un raport pentru ca s-ar antepronunta.

Cel mai probabil, asa cum de altfel prevede legea de functionare a CSM, toate aceste documente de revocare primite de la instante vor fi discutate marti in plenul CSM , iar in cadrul acestor discutii Marius Tudose si membrii comisiei ( si ei membri CSM) pe care o conduce isi vor expune punctele de vedere.

Reamintim ca la data de 13 februarie 2013, Consiliul a amanat discutarea revocarii din CSM  judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet pentru ca documentele cu neregulile, constatate inclusiv de Directia Legislatie a CSM, sa fie studiate de comisia condusa de judecatorul Marius Tudose.

Miza revocarilor: dupa eliminarea din CSM a judecatorilor Ghica si Danilet, in locul lor se urmareşte promovarea altor doi judecatori, dar de asta data obedienti puterii, pentru a se schimba raportul de forte in cadrul consiliului, astfel ca majoritari ar devenii cei din grupul Pivniceru, care vor impune politica de cadre a Justitiei, vor impune promovarile, vor controla cariera magistratilor, vor controla Justitia.

In plus, vor controla numirea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, numirea procurorului general, al sefului DNA, al sefului DIICOT si al adjunctilor lor, iar apoi mai e un mic pas pana la a controla evolutia  dosarelor penale atat la parchete, cat si la instante.

Cu alte cuvinte, se urmareste ca politicienii puterii sa scape de dosare penale, sa poata fura fara frica de a fi prinsi, judecati si condamnati.

Cine s-a antepronuntat asupra revocarilor

Pana acum, asupra revocarilor din CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet s-au antepronuntat judecatorii Horatiu Dumbrava, presedintele sectiei de judecatori din CSM, si de Adrian Neacsu, in special prin interventiile lor de la Antena 3, infiintata  de Dan Voiculescu. In plus, ei s-au antepronuntat pe retele de socializare si pe forumul magistratilor. 

Pe deasupra, Adrian Neacsu, in articolul „Uite-asa!” , publicat pe contributors.ro, az explicat de ce trebuie revocati Alina Ghica si Cristi Danilet ( titlul este chintesenta argumentatiei autorului).

Precizam ca Horatiu Dumbrava si adrian Neacsu sunt verificati de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese, iar Neacsu a fost deja pus sub invinuire de DNS intr-un dosar penal ce vizeaza deconturi ilegale.

In schimb, Cristi Danilet si Alina Ghica au fost laudati in rapoartele de tara din ale Comisiei Europene pentru activitatea lor in CSM, iar in raportul din 31 ianuarie 2013 Comisia Europeana le-a luat apararea impotriva linsajului mediatic la care au fost supusi.

Interesele Monei Pivniceru legate de grupul PNL de la Iasi, in frunte cu Vlasov

E de notorietate ca ministrul Justitiei Mona Pivniceru este apropiata de gruparea PNLdin Iasi, constituita in jurul lui Mihai   Vlasov si Relu Fenechiu.

Insa, ultimele intentii ale ministrului Justitiei de a preda Registrului Comertului in custodia Camerei de Comert condusa de prietenul ei, Mihai Vlasov, in casa caruia locuieste, frizeaza  legalitatea.

Camera de Comert este o institutie privata, iar  Registrul Comertului, aflata in custodia Ministerului Justitiei, este baya de date a tuturor firmelor din Romania, producator de mari venituri, cu o zestre imobiliară in toata tara de zeci de milioane de euro, furnizor de informaţii vitale privitaorea la actionariatzul firmelor, la veniturile, la profiturile si pierderile lor, la plata sau neplata taxelor si impozitelor etc.

Predarea se va face fara proceduri transparente si competitive, iar ministerul condus de Mona Pivniceru ar fi facut deja  nota de fundamentare si a avizat  proiectul de lege pentru trecerea Registrului Comertului care institutia privata Camera de Comert, spun surse din cadrul  Justitiei.

 

  Citeşte şi Dumbravă despre revocare lui Danileţ şi Ghica din CSM: „Se pare că vom discuta săptămâna viitoare”. O comisie verifica neregulile de la adunarile generale de revocare

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă