Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu, propuşi pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, vor fi intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 28 octombrie, iar avizele vor fi trimise ministrului Justiţiei în 29 octombrie, transmite Mediafax.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, marţi, calendarul pentru examinarea propunerilor transmise de ministrul Justiţiei pentru funcţii de conducere la secţii ale DNA.
Iuliana Bendeac, propusă şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, arată în proiectul de management că vrea un stil de lucru bazat pe comunicarea directă cu procurorii, deoarece ignorarea colectivului poate duce la reacţii de „respingere, opoziţie şi chiar suspiciune”.
Un alt obiectiv menţionat în proiectul managerial se referă eficientizarea activităţii de urmărire penală şi îmbunătăţirea calităţii actului de urmărire penală, prin repartizarea echilibrată a dosarelor către procurori, în funcţie de numărul total şi de complexitatea acestor dosare. Totodată, se va urmări soluţionarea „cu celeritate” a dosarelor în funcţie de vechimea lor.
Viorel Cerbu, propus adjunct al şefului Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, arată în proiectul său de management că vrea continuarea promovării „bunei colaborări” cu instituţii ca Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă sau Direcţia Generală Anticorupţie. În proiectul lui Viorel Cerbu, „un prim obiectiv” este asigurarea continuităţii şi stabilităţii în cadrul Secţiei prin „continuarea proiectelor aflate în curs de derulare” şi prin „conservarea practicilor de lucru care şi-au dovedit eficienta în activitatea de urmărire penală”, dar şi prin „supravegherea atentă” a dosarelor în care s-a scurs o perioadă mai mare de şase luni de la începerea urmăririi penale sau de un an de la sesizare.
Cerbu mai arată că vrea perfecţionarea abilităţilor procurorilor de elaborare a unui plan de anchetă eficient „capabil să permită clarificarea unei palete cât mai largi de versiuni de anchetă”.
În 3 octombrie, ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori a CSM propunerile de numire a procurorilor Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie, a Elenei Cristina Matieşescu – pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi a generalului maior magistrat Ion Alexandru – pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.
Potrivit calendarului stabilit, cu majoritate de voturi, de membrii Secţiei pentru procurori a CSM, în perioada 8-25 octombrie vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management, vor fi verificate candidaturile şi analizate rezultatele acestui demers.
Membrii Secţiei pentru procurori îi vor intervieva în 28 octombrie pe procurorii Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru.
Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 29 octombrie, potrivit calendarului.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct, declarau pentru Mediafax oficiali ai Parchetului instanţei supreme.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie preciza ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.
De asemenea, Parchetul instanţei supreme a arătat că a fost menţinută delegarea Elenei Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală, în timp ce Ion Alexandru a fost delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.
Prin acest măsuri s-a urmărit „asigurarea continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu”, preciza Parchetul instanţei supreme.
În 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.
Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.
DNA preciza, într-un comunicat de presă, că dispoziţiile articolului 8 litera c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, prevăd că „procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie”.
În acelaşi context, DNA arăta că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – s-a remarcat „prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere”.
DNA preciza că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.
Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.
DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane – preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt – au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de „Fraudă la referendum”.
Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.