7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCSM boicoteaza noua comisie de la Cotroceni

CSM boicoteaza noua comisie de la Cotroceni

Presedintele consiliului superior al Magistraturii, Anton Pandrea, catalogheaza ca neconstitutionala recenta ordonanta de urgenta a Guvernului prin care a fost modificata Legea raspunderii ministeriale, schimband componenta comisiei prezidentiale de avizare a urmaririi penale a ministrilor. Mai mult, Pandrea a dat ca probabila contestarea ordonantei la Curtea Constitutionala: "Din punctul meu de vedere, se incalca atat Constitutia, cat si legea de organizare judecatoreasca si statutul magistratilor". Anton Pandrea mai precizeaza ca nu este bine ca in comisia de la Cotroceni sa fie judecatori: "Judecatorii au menirea sa judece, nu sa dea o parere", adaugand ca CSM nu a fost consultat cu privire la ordonanta: "L-am atentionat pe premierul Tariceanu ca e un act care priveste sistemul judecatoresc si ca nu am fost consultati. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, avizul ar fi fost negativ".

Ieri a expirat termenul limita de depunere a candidaturilor pentru comisia de la Cotroceni. La o parte din curtile de apel din tara nu a fost depus nici un dosar, iar la altele numarul candidatilor a fost redus.
In Capitala, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Bucuresti a ales trei din cei sapte judecatori de la instantele aflate sub jurisdictia sa care si-au depus candidaturile.
In vreme ce aceasta comisie este in curs de formare, fostii ministri cercetati de procurorii anticoruptie profita de timpul oferit de schimbarea legislativa criticata de CSM.

 

Anton Pandrea, presedintele CSM, catalogheaza drept neconstitutionala ordonanta de urgenta prin care a fost modificata componenta comisiei speciale de la Cotroceni: "Din punctul meu de vedere, este neconstitutionala. Se incalca atat Constitutia, cat si legea de organizare judecatoreasca si statutul magistratilor". Conform acestor legi, judecatorilor le este interzis sa mai detina si alte functii cu exceptia celei de profesor. Intrebat daca este bine ca in comisia de la Cotroceni sa fie judecatori, Pandrea a raspuns hotarat: "Nu. Judecatorii au menirea sa judece, nu sa dea o parere". Presedintele CSM precizeaza ca "obligatia comisiei este sa dea un aviz pe un material al procurorilor care, ulterior, se va intoarce la judecatori. Asa ceva nu este normal". Mai mult, Anton Pandrea ne-a precizat ca CSM nu a fost consultat cu privire la recenta ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea raspunderii ministeriale, act prin care membrii comisiei prezidentiale de avizare a inceperii urmaririi penale, in cazul unor fapte comise de membrii Guvernului, sunt judecatori numiti de CSM, si nu reprezentanti ai Ministerelor Justitiei si Internelor: "L-am atentionat pe premierul Tariceanu ca e un act care priveste sistemul judecatoresc si ca nu am fost consultati. Daca acest lucru s-ar fi intamplat, avizul ar fi fost negativ". Guvernul a ezitat sa ne ofere un motiv pentru care ordonanta a fost adoptata fara avizul CSM.

Purtatoarea de cuvant a CSM, Cecilia Morariu, ne-a spus ca doua organisme din cadrul consiliului analizeaza temeiurile pentru care s-ar putea invoca exceptia de neconstitutionalitate in cazul ordonantei cu pricina si contestarea acesteia la Curtea Constitutionala (CC). "Probabil ca vom sesiza CC in legatura cu imixtiunea politicului in sfera justitiei", considera presedintele CSM, Anton Pandrea, care a adaugat ca asteapta concluziile colegilor sai in acest caz. Oricum, "CSM s-a opus constant includerii judecatorilor in comisii care nu fac parte din sistemul judiciar", precizeaza Cecilia Morariu.
Organizatiile profesionale sustin parerea CSM. Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a cerut CSM revocarea regulamentului de aplicare a ordonantei, despre care Pandrea sustine ca "a fost adoptat doar din cauza ca ordonanta e lege si trebuia sa ne conformam". Viorica Costiniu, presedintele AMR, organizatie care numara peste 3500 de membri, ne-a spus ca, daca nu vor obtine un raspuns favorabil, vor sesiza Curtea de Apel Bucuresti pentru exceptie de neconstitutionalitate. si alte organizatii profesionale precum SoJust si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania au precizat ca vor contesta in instanta ordonanta.

Excluderi

Presedinta AMR, Viorica Costiniu, ameninta cu excluderea din organizatie a celor care si-au depus candidaturile pentru comisia de la Cotroceni: "Roba nu e o uniforma. Are semnificatia demnitatii profesiei noastre. Sa nu se dedubleze din judecator de sala intr-un simplu purtator de roba". Ieri a expirat termenul-limita pentru depunerea candidaturilor si la o parte din curtile de apel din tara nu a fost depus nici un dosar, iar la altele numarul candidatilor a fost redus. Avertismentul dat de Costiniu este imbratisat si de SoJust, si de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania. Presedinta acesteia din urma, Dana Garbovan, sustine ca "ordonanta este neconstitutionala si incalca principiul separarii puterilor in stat". De aceeasi parere este si Cristian Danilet, membru SoJust, potrivit caruia "comisia face un act politic, iar magistratii nu pot fi implicati in asa ceva". In ceea ce priveste organizatia SoJust, Danilet a dat asigurari ca "nici un membru nu se va duce la comisie". Nu la fel stau lucrurile in AMR, dupa cum ne-a explicat Viorica Costiniu: "Unii colegi si-au manifestat dorinta. Salarizarea nu este superioara, dar pentru unii poate fi tentanta pozitia foarte vizibila, care si-ar putea pune amprenta asupra carierei".

Cele mai citite

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Ford retrage de la vânzare sute de mii de mașini cu motoare EcoBlue din cauza problemelor de emisii

Ford va derula o campanie de rechemare în service pentru aproximativ 769.000 de vehicule echipate cu motoare diesel EcoBlue, după o investigație a autorităților...
Ultima oră
Pe aceeași temă