Ziua 1
Mie îmi plac deschiderile şi închiderile la TIFF, particip mereu la ele. Am stat ieri pe ploaia aia, drept care m-am si racit, la ceremonia de deschidere. E drept că ploaia s-a oprit la un moment dat, dar a fost frig, drept care s-au împărţit de către voluntarii TIFF pături. Atmosfera din Piaţa Unirii a fost faină.
Hai să trec în revistă observaţii personale.
– foarte puţine vedete cu adevărat pe covorul roşu. Actorii din filmul „Oameni şi melci” al directorului TIFF, Tudor Giurgiu, şi cam …atât.
– din Cluj i-am zărit in Piaţă pe afaceriştii Ştefan Vuza şi Răzvan Rotta, pe politicienii Funar, Boc, Eckstein, Mircea Giurgiu, Ioan Avram, Petru Guş, universitarul Şerban Agachi
– în general, am văzut oameni cu care mă văd anual la TIFF, atât din Cluj, cât şi din Bucureşti.
– foarte multă mass-media la muncă
– a dispărut de pe clădirea cinema-ului Florin Piersic mash-ul ăla uriaş cu TIFF, se pare că are efecte criza
– există, ca în fiecare an, bloggeri acreditaţi la TIFF, ca bloggeri oficiali, cu acces peste tot. Nimeni nu a catadicsit să anunţe pe ce criterii au fost aleşi. Sunt aceiaşi în fiecare an. Un pic mai puţini anul acesta decât în alţi ani. Sunt amic cu majoritatea dintre ei.
– orchestra care a interpretat coloana sonoră de la Star Wars şi Indiana Jones a fost foarte bună. A fost super muzica.
Ziua 2
Zi plină la TIFF, sâmbătă 2 iunie. Întâi şi întâi că vremea s-a îndreptat, nu a mai plouat.
Aşa că de dimineaţă am ieşit la socializare, văzut filme şi scris. Clujul e complet schimbat când e TIFF. Pluteşte mult entuziasm în aer, multă tinereţe. Extraordinari de mulţi voluntari, 491. Peste tot oameni cu badge-uri. Terasele sunt pline, cafenelele la fel. Excelent!
Zona străzii Universităţii e Mecca Tiff-ului. Klausenburg Cafe, Sisters Cafe, Insomnia, Humanitas, Casa TIFF sunt asaltate de oameni cu badge-uri! La cinema Arta, lume multă, cinefili de peste tot.
E superb deci la TIFF.
Am văzut cinci filme, am fost la concetul Rodion GA şi am ajuns acasă la01.00.
Ziua 3
Duminica de TIFF, ziua a treia a festivalului, mi-a adus o mare dezamăgire. Dezbaterea „Film si politică”, care a urmat filmului „Ministrul”, un excelent film politic, a fost de foarte slab nivel. În primul, majoritatea participanţilor NU a văzut filmul. Apoi politicienii, nici nu le dau numele, aşa scârbit am fost, au venit să îşi facă campanie cu un tupeu ieşit din comun. Unul din ei a venit efectiv cu ziare de campanie, a înşfăcat microfonul şi a început să se laude cine e, înca din start! De data asta a fost bine că moderatorul, jurnalistul Octavian Hoandră, i-a tăiat-o!
Actorul Dorel Vişan a fost excepţional în intervenţiile sale la dezbatere.
De Tiberiu Fărcaş, specialist în comunicare
Text preluat de pe www.aureliacristea.ro