6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăSpecialCriza orezului poate fi rezolvata de un supercomputer virtual

Criza orezului poate fi rezolvata de un supercomputer virtual

Peste un milion de computere din intreaga lume lucreaza, in cadrul celui mai mare sistem grid umanitar, pentru a rezolva criza orezului. Fiecare dintre noi putem contribui la rezolvarea mai rapida a problemei.

Puterea de procesare  a acestui sistem a ajuns la 169 teraflopi – echivalentul primelor trei supercomputere din lume –, ceea ce inseamna ca timpul necesar pentru gasirea solutiei programului "Orez hranitor pentru intreaga lume" (Nutritios Rice for the World) se va putea reduce de la 200 la 2 ani. Proiectul a fost initiat de cercetatorii Universitatii din Washington care, ingrijorati de criza globala de alimente, au lansat un program pentru dezvoltarea unor specii mai rezistente de orez. Problema consta insa in faptul ca exista intre 30.000 si 60.000 de structuri proteice diferite ce trebuie studiate, iar cu modelele de calcul traditionale din laborator rezolvarea ar veni intr-un timp extrem de indelungat. Solutia a venit de la IBM, care a format World Community Grid (Comunitatea mondiala Grid), o initiativa ce utilizeaza puterea nefolosita si donata de un milion de computere individuale.  
In final, acest proiect, inceput cu o finantare de 2 miloane de dolari donati de National Science Foundation, ar putea permite tarilor producatoare de orez sa se adapteze mai bine la viitoarele schimbari de clima, identificand mai repede plantele potrivite pentru incrucisare si mai rezistente la schimbarile climatice. In plus, aceasta cercetare va fi exterm de utila si celorlalte tari, deoarece cunostintele dobandite prin crearea modelelor 3D pot fi transferate usor pentru productia celorlalte cereale, precum porumbul, graul si orzul.

Asa se face ca, in fiecare saptamana, mii de oameni se inscriu in aceasta comunitate care, trebuie sa precizam, lucreaza si la alte cercetari importante – referitoare la boli precum cancerul sau SIDA. Proiectul orezului este doar ultimul care foloseste sistemul grid si ar putea avea un impact major asupra sanatatii mondiale. "Acest proiect ar putea ajuta fermierii din toata lumea sa aiba recolte mai bune si sa alunge foametea, a declarat Stanley Litow, vicepresedinte al Corporate Citizenship and Corporate Affairs si presedinte al IBM International Foundation. Oamenii care vor sa faca parte dintr-un proiect mare pot face un pas mic astazi, donand timpul de neutilizare a calculatorului". si romanii preocupati de aceste probleme grave cu care se confrunta in prezent omenirea pot contribui la rezolvarea mai rapida a lor, pentru ca oricine detine un computer si conexiune la internet poate face parte din proiect.

Pentru a dona timpul de nefolosire a computerului, oamenii se pot inregistra la adresa www.worldcommunitygrid.org si pot instala un program software mic, gratuit si securizat, pe propriile computere. In momentul in care computerele sunt in stare "idle", se cer date de la serverul World Community Grid. Ulterior aceste computere efectueaza operatiunile de calcul si trimit rezultatele inapoi la servere, cerand noi sarcini. Un screen saver va indica donatorilor momentul in care computerele lor sunt utilizate.

Cele mai citite

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Liga Campionilor: Liverpool-Real Madrid 2-0/Juventus-Aston Villa 0-0

Liverpool, care domină prima parte a sezonului în Premier League, a învins-o pe Real Madrid, deţinătoarea trofeului, cu scorul de 2-0, miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă