» Pentru Europa, principalul risc de instabilitate ramane situatia din Kosovo, iar viitorul Bosniei-Hertegovina ca stat multietnic este incert, desi divizarea oficiala nu este iminenta.
» Criza economica mondiala reprezinta cea mai mare amenintare imediata pentru securitatea SUA, se arata in raportul anual al serviciilor americane de informatii.
Pentru prima data intr-un raport al serviciilor de informatii americane, Al Qaeda este detronata in topul amenintarilor la adresa securitatii SUA, primul loc intre factorii de risc pe termen scurt fiind adjudecat de criza economica mondiala "si implicatiile sale geopolitice".
In fata Congresului, directorul serviciilor de informatii ale SUA, Dennis Blair, a subliniat ca, potrivit statisticilor, "crizele economice maresc riscul de instabilitate politica daca persista mai mult de un an sau doi", aproximativ un sfert din tarile lumii trecand deja prin "episoade de instabilitate moderata", inclusiv schimbari de guvern. "Timpul este probabil cea mai mare amenintare care planeaza asupra noastra. Cu cat mai indelungat va fi redemarajul (economiei), cu atat mai mare va fi riscul unor daune grave aduse intereselor strategice americane", a adaugat Dennis Blair. In afara de riscul de instabilitate politica si de "protectionism distructiv", "aliatii si prietenii (SUA) ar putea sa nu mai fie capabili sa-si indeplineasca obligatiile umanitare si de aparare", cum ar fi cele legate de razboiul din Afganistan.
Dificultatea "luptei" cu criza este ilustrata si de "dezertarea" din echipa noului presedinte american, Barack Obama, a mai multor nominalizati pentru portofolii guvernamentale, cel mai recent caz fiind al senatorului republican Judd Gregg din New Hampshire, care a anuntat ieri ca renunta la functia de secretar al Comertului din cauza unor "conflicte ireconciliabile" legate de planul de stimulare a economiei si alte proiecte ale noii administratii. Gregg a fost a doua alegere a presedintelui Obama pentru aceasta functie, dupa guvernatorul democrat al statului New Mexico, Bill Richardson, silit sa se retraga din cauza unor acuzatii legate de modul de acordare a unor contracte in statul sau.
Desi a trecut pe pozitia a doua si este "mai putin performanta" decat in trecut, datorita masurilor luate in Pakistan si in Irak, reteaua terorista Al Qaeda si aliatii sai raman "inamici periculosi" ai SUA, se arata in raport.
Cel mai mare risc de instabilitate in Europa vine tot din Balcani, "in pofida unor evolutii pozitive fata de anul trecut, cum ar fi declaratia pasnica de independenta a Kosovo, alegerea unor lideri proeuropeni in Serbia si propunerile de aderare la NATO facute Croatiei si Albaniei". Statutul politic inca nedefinit al minoritatii sarbe din Kosovo, in special din nord, si "continuarea unei coexistente interetnice dificile in Bosnia-Hertegovina" sunt principalele amenintari pentru stabilitatea Europei, desi violentele generalizate si divizarea oficiala a Bosniei-Hertegovina "nu sunt iminente".