21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCriza locurilor din gradinite, fara solutii concrete

Criza locurilor din gradinite, fara solutii concrete

Protestul educatoarelor

Criza locurilor din gradinite, care pare sa nu-si gaseasca rezolvarea, i-a determinat pe sindicalisti sa iasa ieri in strada si sa protesteze, in incercarea de a atrage atentia autoritatilor.

Aproximativ 150 de sindicalisti, in majoritate educatoare, dar si cateva zeci de parinti au participat la actiunile de protest organizate de sindicatele din educatie din sectoarele 1-6 afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret". Nemultumirea educatorilor si parintilor care au copii de varsta gradinitei se refera la criza gradinitelor, pentru aceasta toamna preconizandu-se ca 10.000 de prescolari vor ramane acasa. La fiecare institutie pichetata – Prefectura Bucuresti si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, protestatarii au depus cate un memoriu, chit ca de aceasta problema nu se vorbeste pentru prima data.

Interese personale

Dupa cum se plangeau sindicalistii, autoritatile locale nu sunt foarte interesate sa rezolve criza, desi exista fonduri pentru construirea de noi localuri sau extinderea celor existente.
"In afara primariilor sectoarelor 1 si 2, unde au inceput sa se faca extinderi, celelalte sunt extrem de pasive sau propun solutii care au in vedere cine stie ce interese personale. De exemplu, in sectorul 4  ISMB a cerut sa se construiasca gradinite intre Aparatorii Patriei si Budapesta. Cei de la sector nu au tinut cont si au propus construirea unei gradinite in zona Stoian Militaru. Numai ca acolo nu este nevoie, exista deja cinci gradinite si nu sunt probleme cu locurile", a subliniat dna Mariana Becic, secretar general al FSLI.

Primaria Capitalei,
cu portile ferecate

Incercarea sindicalistilor de a vorbi cu primarul Capitalei s-a lovit de refuzul gardienilor, care nu i-au lasat sa ajunga nici macar la secretara acestuia. Cu greu, o delegatie a lasat la usa primarului memoriul prin care se reaminteau problemele legate de criza locurilor in gradinitele din Bucuresti.

O noua comisie

Dinspre Prefectura Capitalei s-a propus din nou formarea unei comisii de analiza. Satui de atatea comisii si subcomisii, protestatarii au plecat mai departe. Nici dinspre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu se intrevede vreo solutie. Secretarul de stat Svetlana Preoteasa a aruncat "pisica" in curtea fostului ministru Mihail Hardau. In fine, la Guvern, unde s-a incheiat marsul sindicalistilor, protestatarilor li s-a promis ca premierul Tariceanu se va implica si va cauta sa vada unde este blocajul. Fara sa ceara, o delegatie a sindicalistilor a fost invitata si la Presedintie pentru discutii.

PROPUNERI

In cazul in care nu se vor extinde actualele gradinite, FSLI
va cere ca educatorii care au grupe
de 35-40 de copii sa fie ajutati
de cate un consilier, psiholog sau consilier scolar.
De asemenea, se solicita si o majorare salariala pentru a atrage personal calificat.
Avand in vedere ca din toamna
se va lucra si cu personal necalificat, foarte multe educatoare pleaca
spre alte sectoare de activitate.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Armata Română caută să angajeze luptători de comando. Ce salarii se oferă

Armata Română caută luptători de comando cu o condiție fizică impecabilă, care să mânuiască arme și să fie pregătiți pentru orice confruntare. Candidații sunt triați...
Ultima oră
Pe aceeași temă