Cancelarul german Angela Merkel a adăugat pe agenda discuțiilor cu Francois Hollande și Petro Proșenko și criza refugiaţilor, potrivit Mediafax. Întâlnirea dintre cei trei demnitari de la Berlin este onsacrată intensificării violenţelor în Ucraina.
Mai întâi, Merkel îl va primi la Cancelarie pe François Hollande, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), când vor discuta despre criza refugiaţilor în Europa. Berlinul şi Parisul cer de la UE iniţiative în faţa a ceea ce este considerat cel mai grav exod de populaţii de la al Doilea Război Mondial încoace.
Citește și: Cum afectează criza imigranților acordurile Schengen
O oră mai târziu, celor doi li se va alătura Petro Poroşenko, după care vor avea loc o scurtă conferinţă de presă, la ora 16.45 GMT (19.45, ora Rmâniei) şi o cină de lucru.
Obiectivul oficial al acestei întâlniri este „situaţia în Ucraina şi situaţia punerii în aplicare a măsurilor acordurilor de la Minsk”.
Este pentru prima dată de la semnarea în februarie a acestor acorduri de pace – în capitala Belarusului, în urma unor negocieri-maraton – când liderii german, francez şi ucrainean se întâlnesc. Însă, de această, fără Vladimir Putin. Kievul vrea să prezinte faptul ca şi cum „Franţa şi Germania sunt în aceeaşi barcă cu noi”, potrivit unei surse diplomatice.
La Paris este respinsă orice voinţă a „vreunei bătălii diplomatice împotriva Rusiei”.
Acordurile de pace Minsk-2 au permis instaurarea unui armistiţiu, mai mult sau mai puţin respectat, în acest conflict soldat cu aproximativ 6.800 de morţi în 16 luni, dintre care aproximativ 1.500 de la semnarea acestor înţelegeri. Însă o nouă intensificare a tensiunilor a avut loc recent în estul Ucrainei. Kievul şi separatiştii au anunţat lunea trecută moartea a zece persoane, dintre care opt erau civili, şi bombardamente intensive.
Citește și: Cum se apără Comisia Europeană de criticile privind criza imigranţilor
Ucraina îşi sărbătoreşte luni Ziua Independenţei, o aniversare în preajma căreia Poroşenko a declarat că se teme de o „escaladare de anvergură”.
În contextul acestor tensiuni sporite, Berlinul şi-a exprimat îngrijorarea. „Fiecare tir intensifică escaladarea şi destabilizează situaţia şi mai mult”, declara vineri un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane, catalogând situaţia drept „extrem de periculoasă”.
– Un nou impuls în privinţa refugiaţilor
Însă întâlnirea bilaterală dintre Merkel şi Hollande, dinaintea reuniunii cu Poroşenko, va atinge criza din Ucraina doar tangenţial, în contextul în care subiectul refugiaţilor s-a impus în criza migraţiei – a cărei scenă este în prezent Europa.
Paza de Coastă italiană a coordonat salvarea a 4.400 de imigranţi de pe Mediterana doar sâmbătă, în timp ce mii de imigranţi traversau duminică Macedonia şi Serbia către Europa Occidentală, iar autorităţile elene erau complet depăşite de afluxul de refugiaţi sirieni pe insula turistică Kos.
În Germania, un număr-record de 800.000 de cereri de azil sunt aşteptate anul acesta, punând autorităţile în dificultate în privinţa primirii acestora, în timp ce, în paralel, violenţe imputate în principal extremei drepte devin tot mai frecvente.
„Este necesar să impulsionăm lucrurile pentru ca ceea ce a decis (Uniunea Europeană la sfârşitul lui iunie cu privire la imigranţi) să se pună în practică şi să se deschidă, eventual, noi perspective”, subliniază Parisul.
„Situaţia nu se rezolvă”, iar deciziile luate de UE nu sunt „suficiente, destul de rapide şi nu se ridică la înălţime” în punerea lor în practică, subliniază aceeaşi sursă, precizând totodată că nicio „nouă hârtie” nu ar urma să rezulte luni din această întâlnire.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, care vede în acest flux fără precedent de imigranţi „cea mai mare provocare cu care se confruntă Germania de la Reunificare”, a criticat duminică în mod virulent lipsa de reacţie a ţărilor europene.