Sute de mii de persoane din fostele republici sovietice care au emigrat pentru a munci in Rusia au ramas fara locuri de munca din cauza crizei economice, care ii afecteaza nu numai pe fostii oligarhi miliardari, dar si pe imigranti, relateaza The Observer in pagina electronica, citata de Mediafax.
Cel mai afectat domeniu in Rusia este industria constructiilor, care a cunoscut inaintea crizei o puternica perioada de dezvoltare. Constructia de hoteluri, blocuri de locuinte si vile private pe terenurile de pini defrisate din suburbiile Moscovei s-a oprit, dezvoltatorii imobiliari nemaiputand accesa credite sau lichiditati. Muncitorii imigranti, care castigau circa 500 de dolari pe luna pe santierele din Moscova se intorc acum acasa sau, in unele cazuri, raman blocati in capitala sau in alte orase ruse, companiile ruse neachitandu-le salariile restante.
Criza este atat de severa, incat femeile recunosc ca recurg la masuri disperate, cum ar fi sa-si insele sotii. "Unele femei se depart (de soti). Iar altele sunt nevoite sa-si ia un amant", a declarat Firuza, care lucreaza ca chelnerita intr-o cafenea din Faizalia, un sat de pe soseaua care leaga Dusanbe de Afganistan, unde castiga circa un euro pe zi.
Numarul muncitorilor imigranti din Asia centrala care muncesc in Rusia este urias. Cel putin un milion de tadjici lucreaza in orasele ruse, reprezentand aproximativ 60 la suta din intreaga forta de munca a tarii. Alte tari care alimenteaza piata ieftina a muncii din Rusia sunt Uzbekistanul, cu trei milioane de muncitori si Kirgizstanul, cu 500.000 de muncitori. Imigrantul tipic este un barbat tanar, cu varsta sub 20 de ani, care lucreaza ca muncitor necalificat, sofer de taxi, maturator de strada sau lucreaza intr-o fabrica sau intr-o piata. Uneori si tinerele fete cauta de lucru.
In prezent problema este daca acesti muncitori imigranti care se intorc acasa reprezinta o amenintare la adresa regiunii care deja este instabila, fiind afectata de tulburari sau alte probleme sociale. Intreaga zona post-sovietica este cuprinsa de diferite crize. In vest, Ucraina se confrunta cu o paralizie politica, din cauza tensiunior dintre presedintele Viktor Iuscenko si premierul Iulia Timosenko. In Republica Moldova au izbucnit proteste violente impotriva conducatorilor comunisti corupti, iar statele baltice Lituania, Letonia si Estonia au fost puternic afectate de criza economica.