Slovacia cunoaste in aceste zile o criza guvernamentala care demonstreaza, daca mai era nevoie, ca nu doar problemele sociale si economice pot bulversa o tara, ci si cele de ordin moral-religios.
Iritati de refuzul premierului Mikolas Dzurinda de a adopta o clauza „de constiinta” pentru catolici, prevazuta de un tratat semnat cu Vaticanul, crestin-democratii au iesit de la guvernare si au intrat in opozitie.
Gestul lor a lasat executivul de la Bratislava fara sprijin parlamentar, singura solutie ramasa fiind convocarea de alegeri legislative anticipate pe 17 iunie. In mod normal, alegerile ar fi avut loc cu trei luni mai tarziu, in septembrie.
Semnat in 2002, Tratatul intre Slovacia si Vatican are ca scop reafirmarea dreptului universal la viata si demnitate umana. Sustinut viguros de crestin-democrati, textul ar fi permis credinciosilor catolici din Slovacia sa refuze anumite activitati contrare religiei si moralei. Astfel, medicii ar fi putut refuza sa practice avorturi, eutanasii ori reproduceri umane asistate, profesorii Ð sa predea darwinismul, iar salariatii Ð sa munceasca in zilele de duminica.
Mikolas Dzurinda a respins insa clauza pe motiv ca „ar risca sa acorde Bisericii Catolice o prea mare greutate in procesul decizional”. Si ca aplicarea unei astfel de prevederi „i-ar pune pe catolici intr-o situatie diferita de cea a altor credinciosi si a restului populatiei”. Anterior, un grup de experti ai Uniunii Europene emisese un aviz potrivit caruia aplicarea acestei clauze ar avea un impact negativ asupra a ceea ce ei denumeau „drepturi fundamentale” (intre acestea figurand avorturile si mariajele homosexuale).
Nefiind de acord cu aceste argumente, Partidul Crestin-Democrat (KDH) s-a retras de la guvernare. Ministrii crestin-democrati si-au prezentat demisiile, iar unul dintre portofoliile vacante, cel al Educatiei, a fost ocupat de un reprezentant al partidului minoritatii maghiare, ramas fidel lui Dzurinda.
Formata in 2002, coalitia de centru-dreapta care tocmai s-a facut tandari la Bratislava are la activ aderarea Slovaciei la UE si realizari importante in domeniul economic. Dar nu intotdeauna succesele economice sunt cele care conteaza.