21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza a bagat la apa industria navala

Criza a bagat la apa industria navala

» De la santierul Naval Damen Galati vor fi disponibilizati primii 211 navalisti, iar pana in primele luni ale anului 2010, numarul salariatilor va fi redus la jumatate.

 

Criza economica loveste si industria constructiilor navale. Daca, in urma cu un an, administratia Santierului Naval Damen din Galati, dadea asigurari ca toate capacitatile de productie sunt acoperite cu comenzi pana in 2012 si incerca sa "recupereze" specialistii plecati la santiere din SUA si Germania, acum administratia santierului galatean a anuntat primele disponibilizari colective. A fost notificata Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) referitor la disponibilizarea a 211 navalisti. "In luna mai, am primit notificare de la santierul Naval Damen Galati prin care ne anunta ca vor primi preaviz 211 angajati, urmand ca dupa 26 iunie sa se prezinte la noi cu dosarele celor ce urmeaza sa fie concediati colectiv. Principalul motiv invocat pentru aplicarea acestei masuri este rezilierea unor contracte de constructii de nave, pe fondul crizei financiare", a declarat purtatorul de cuvant al AJOFM Galati, Nicoleta Hartegan.

 

Se pare ca disponibilizarile ii vor viza mai mult pe salariatii sectiilor de corp nave, in special lacatusii navali si sudorii. Dar "socul" lipsei de comenzi se va transmite, pe rand si la sectiile de armare, dar si la subcontractori. Liderul sindical Gheorghe Valentin spune ca sindicatele vor incerca sa pastreze cat mai multe locuri de munca, dar daca administratia va insista pe ideea disponibilizarilor, vor incerca sa obtina plata unor salarii compensatorii. Din moment ce conducerea santierului Damen nici macar nu s-a sinchisit sa se consulte cu sindicatele, este prea putin probabil sa se intample asa ceva.
santierul de la Galati face parte din grupul olandez "Damen", care detine 42 de santiere navale din lume. Anul 2008 a fost primul de la privatizarea santierului, in 1999, in care societatea a inregistrat pierderi. Cauzele principale au fost caderea cursului valutar si penalitatile pentru intarzierea livrarii unor nave, intarzieri provocate de lipsa fortei de munca specializate, din cauza exodului navalistilor la santierele din Vest.

 

In total, anul trecut au fost inregistrate  pierderi de 28.347.326 lei, la o cifra de afaceri de 251.129.996 lei. Olandezii au renuntat la serviciile directorului roman Gelu Stan, numindu-l in functia de director general pe Kees de Ruiter. Disponibilizarea celor 211 de navalisti este doar primul "val". Surse apropiate administratiei Damen au declarat ca acest prim val de disponibilizari are rolul de a-i obisnui cu "ideea" pe navalisti. Corespunzator comenzilor ramase, in 2010 numarul salariatilor santierului va fi redus, de la 2.992, in prezent, la aproximativ 1.000-1.500 de salariati.

Efectele crizei economice se suprapun peste alte evolutii. Domeniul constructiilor navale are o evolutie ciclica si inca din 2007 specialistii estimau ca perioada 2010-2011 va marca inceperea unei noi perioade de recesiune in domeniu. Acum, criza a anticipat caderea. santierele navale romanesti aveau, pentru 2010 comenzi in valoare totala de sase miliarde euro. Asta, in conditiile in care unele comenzi fusesera refuzate, pentru ca depaseau capacitatile de productie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...

Jens Lehmann, arestat pentru că a condus în stare de ebrietate!

Fostul portar al naționalei Germaniei, Jens Lehmann, a petrecut o noapte în arest după ce a fost surprins conducând sub influența alcoolului. Jens Lehmann, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă