3.5 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialCrişu Anastasiu, APROBAT de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

Crişu Anastasiu, APROBAT de Parlament pentru funcţia de Avocat al Poporului

UPDATE Numirea lui Crişu Anastasiu, candidatul susţinut de USL, în funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată, marţi, de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 358 de voturi favorabile, potrivit Mediafax.

Candidatul susţinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obţinut un număr de 57 de voturi, în timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, şi-a anunţat retragerea candidaturii în dezbaterea din plenul reunit.

 

Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului l-au validat, marţi, la propunerea PSD  pe Crişu Anastasiu pentru funcţia de Avocat al Poporului, informează Mediafax.

El a obţinut 20 de voturi din partea parlamentarilor jurişti la finalul audierii.

De asemenea, fostul senator Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR, pentru poziţia de Avocat al Poporului a obţinut 5 voturi favorabile, în timp ce Gheorghe Iancu, susţinut de PDL, după ce a mai ocupat această funcţie, a obţinut doar trei voturi favorabile.

Plenul celor două Camere ale Parlamentului va decide marţi numirea noului Avocat al Poporului, subiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că le va scrie oficial liderilor PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, pentru a avea o întâlnire în cel mai scurt timp privind un acord între principalele forţe reprezentate în Parlament legat de numirea Avocatului Poporului. El a precizat că, în acest fel, România va avea ca Avocat al Poporului o persoană independentă, care să reprezinte toate elementele de transparenţă, independenţă, imparţialitate necesare pentru ocuparea acestei funcţii.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat, după şedinţa de luni a grupurilor parlamentare ale partidului, că a primit de la primul ministru nominalizarea lui Crişu Anastasiu pentru funcţia de Avocat al Poporului şi CV-ul acestuia, liderul PDL arătând că „nu ştie de unde această urgenţă chiar atât de mare de a veni astăzi cu propunerea şi mâine a-l vota pe Avocatul Poporului”.

În toamna 2012, PSD anunţa că îl susţine pe Valer Dorneanu pentru funcţia de Avocat al Poporului. Anterior, PDL anunţase că îl susţine tot pe Gheorghe Iancu, iar UDMR pe Peter Eckstein Kovacs.

Parlamentul s-a reunit în 3 iulie 2012 în sesiune extraordinară şi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu.

Revocarea lui Gheorghe Iancu a fost solicitată de USL pentru „încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare”. USL reproşa Avocatului Poporului, în cererea de revocare din funcţie, că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

În 18 iulie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că liderii de grupuri au convenit ca noul Avocat al Poporului să fie numit prin consens al tuturor partidelor, însă acest lucru se va realiza în sesiunea parlamentară din toamnă. Numirea a fost însă amânată pană după alegerile parlamentare.

Discuţia între liderii de grupuri a avut loc după ce Comisia Europeană a recomandat, în raportul privind MCV dat publicităţii în aceeaşi zi, numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat.

Tot în 18 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat numirea fostului Avocat al Poporului Gheorghe Iancu în funcţia de şef al Departamentului legislativ de la nivelul acestei Camere a Parlamentului.

Cele mai citite

Un accident la schi din Spania a făcut zeci de răniți

Un accident de telescaun produs într-o stațiune de schi din nord-estul Spaniei, situată în Pirinei, în apropiere de granița cu Franța, a făcut sâmbătă...

Liberalii readuc în discuție reducerea parlamentarilor la 300: Proiect de lege pregătit pentru februarie

Partidul Național Liberal (PNL) intenționează să depună, în februarie 2025, un proiect de lege care vizează reducerea numărului de parlamentari de la 464 la...

Donald Tusk vrea revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că și-ar dori un ''Breturn'' în locul Brexit, după ce a discutat vineri despre cooperarea dintre Regatul Unit...
Ultima oră
Pe aceeași temă