6.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCristina Balan: Mirosul este cea mai puternică formă a memoriei

Cristina Balan: Mirosul este cea mai puternică formă a memoriei

Cristina Balan este cea care a adus în România un nou concept de parfumerie, într-un spaţiu în care, atunci când îi treci pragul, uiţi de realitatea înconjurătoare şi pătrunzi într-o lume încărcată de amintiri, dar şi de speranţe.

De când sunteţi pasionată de parfumuri?

Cristina Balan: Parfumeria m-a atras dintotdeauna. De când mă ştiu am adulmecat lumea mai mult olfactiv decât prin alte simţuri, am fost fascinată de lumea miresmelor: mirosul primei ninsori din an, mirosul Crăciunului, mirosul nunţii mele de vis, plină de trandafiri, orhidee şi… fericire, mirosul copilaşului meu iubit şi al primului lui zâmbet, mirosul pământului reavăn de primăvară, al pădurii înmugurite, mirosul asfaltului încins de oraş, mirosul vacanţelor….am trăit şi trăiesc foarte mult prin miros… Sunt foarte multe mirosuri care ne deschid cufere ale memoriei de foarte mult timp închise şi care ne fac să visăm. Este cea mai puternică formă a memoriei. De aceea nici nu pot să-mi amintesc cum am început. Este o pasiune care mă defineşte dintotdeauna. Am fost mereu în căutarea unor esenţe rare, a unor mirosuri speciale. Tot timpul am încercat să mă identific printr-un ALTFEL de parfum.

Când v-aţi hotărât să deschideţi în România o casă de parfumuri, mai bine zis, un concept diferit de ceea ce ştiam noi al parfumeriei?

C.B.: Dintotdeauna mi-am dorit să am un loc al meu în care să pot mirosi nesti­ngherită parfumuri rare şi să ofer şi altora această bucurie. De câte ori plecam din ţară, căutam ACEL parfum… astfel am ajuns la o colecţie impresio­nantă de fragrante. Nu le luam neapărat pentru a le purta, ci pentru a le savura; pentru mine fiecare zi debutează cu adulmecarea unuia sau a mai multor parfumuri din colecţia mea, care îmi completează starea de spirit din acea zi… Având o colecţie aşa de vastă, soţului meu i-a venit ideea, mai mult în glumă: „de ce nu-ţi deschizi un magazin pentru ca mai multă lume să se bucure de parfumurile tale?”.

Asta se întâmpla în 2006 când am început să le scriu celor de la Amouage, repet, mai mult în glumă… totul a început cu Amouage, casa mea de suflet… de ce? Pentru că m-a atras modul lor atât de artizanal şi preţios în a crea parfumuri… iar Orientul, şi mai ales mirosul Orientului, m-a fascinat întotdeauna. Le-am scris, nesperând că-mi vor da un răspuns doar pe baza unei aplicaţii, pornind de la pasiunea unei femei dintr-o ţară destul de nesemnificativă pentru piaţa de nişă… şi iată că la începutul lui 2007 primesc răspunsul lor prin care îmi propuneau să ne vedem la Londra, pe Bond Street, unde au sediul principal. Şi iată-mă împreună cu soţul meu pornind într-o poveste frumoasă şi înmiresmată cu un succes nesperat. Problema era locaţia. Nu voiau o simplă locaţie, la stradă, un mic boutique. Voiau ceva în stilul Amouage şi dacă veţi vedea magazinul Amouage, tocmai deschis pe Bond Street, sau magazinul lor din Oman, veţi întelege ce înseamnă acest stil fascinant… Şi astfel am ajuns să deschidem Elysee Maison des Parfums – un adevărat Palat al Pafumurilor, într-o vilă de patrimoniu tip Versailles, cu mai multe saloane: Salonul de primire, Salonul cu parfumuri pentru Domni şi Doamne, Salonul Rotund cu parfumuri ambientale.

Clientul, aflat în căutarea unei miresme aparte, pătrunde în universul Elysee, iar în aburul unei ceşti de cafea sau de ceai, ascultând o muzică bună şi uitând de zgomotul şi stresul cotidian începe o călătorie olfactivă în diverse colţuri de lume: poate simţi mirosul de sevă de zambilă proaspăt culeasă dintr-o grădi­nă londoneză stil Penhaligon’s, mirosul de must al casei florentine Dr. Vranjes, poate urca pe dealurile Dhofarului din Oman, pentru a mirosi atât de preţiosul trandafir de rocă de la Amouage sau franckincense-ul, tămâia mai scumpă decat aurul de la aceeaşi casă, poate miroşi irisul florentin atât de rar folosit în parfumerie, datorită preţului extrem de ridicat – codistilat cu deosebită măiestrie de exclusivista casă Xerjoff…

Elysee este într-adevăr o poveste şi, de câte ori mă trezesc, mi-e teamă să nu fie doar un vis…. şi mă bucur că am reuşit să insuflu clienţilor mei pasiunea pentru această poveste.

Mare parte dintre noi suntem familia­rizaţi cu parfumurile clasice, de masă. Ce înseamnă de fapt un parfum de nişă? Cu ce se deosebeşte acesta de parfumurile de masă?

C.B.: Într-o eră a globalizării, unde tehnologia este omniprezentă, devine vital pentru sufletul nostru să avem parte de emoţii, de individualizare…aceasta face un parfum artizanal, cu migală meşteşugit – ne induce acea trăire, acel sentiment autentic după care fiecare dintre noi tânjeşte. Din păcate, de peste un deceniu casele mari de parfumuri au renunţat la calitate în favoarea comercialului; marea parte a resurselor financiare sunt investite în marketing, într-o vedetă care devine imaginea acelui parfum şi mai puţin în materii prime de calitate. În acest caz, „nasul”, creatorul parfumului, primeşte un brief de genul: un parfum care trebuie să placă la fel de bine în orice colţ de lume, să fie terminat într-o lună, două şi să se încadreze într-un anumit buget. Astfel artistul, creatorul parfumului, având atâtea constrângeri, nu poate crea liber, iar opera sa este „încătuşată”.

Parfumeria artizanală, de nişă este exact opusul: nasul creează liber, se investeşte cel mai mult în materii prime de calitate, iar timpul nu devine un factor presant.

Cele mai citite

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, sarcasm la adresa lui Donald Trump: America mexicană sună bine

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a reacționat, miercuri, după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a spus că Golful Mexic va deveni "Golful Americii"...

Cultura și istoria Malaeziei: cele mai importante situri istorice și tradiții locale

Malaezia este o destinație care te poartă printr-o călătorie fascinantă în timp, un loc unde trecutul se întâlnește cu prezentul într-o armonie uimitoare....

Cum să deschizi și dezvolți un PFA în 2025?

Deschiderea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) poate fi primul pas către independența financiară și construirea unei cariere pe cont propriu. Totuși, procesul implică...
Ultima oră
Pe aceeași temă