Schimbarile anuntate de conducerea Ministerului Sanatatii sunt asteptate, la Spitalul de la Cernavoda, cu sufletul la gura. De la cel mai marunt angajat si pana la unii dintre medicii specialisti, toti asteapta masura prin care vor scapa, in sfarsit, de un cosmar ce pare sa nu se mai sfarseasca.
Nimic nu pare sa-l inspaimante pe Cristian Nicoara, directorul spitalului, care se lauda cu o „pila” aproape de ministrul Sanatatii care il pune la curent cu eventualele incursiuni ale echipelor de control care vin sa ii verifice activitatea. Pana se pun in practica masurile reformei, Nicoara continua sa taie si sa spanzure in spital fara ca nimeni sa i se poata opune. Cine are curajul sa ridice vocea este sanctionat.
Cine a semnat contractele de munca?!
Pentru cativa dintre angajatii unitatii a fost necesara reinnoirea contractelor de munca. Oamenii au cerut sa vada documentele care au ajuns la Directia de Munca. Mirarea oamenilor a fost cu atat mai mare cu cat stiau ca nici unul dintre ei nu semnase contractul. „N-ai tu treaba!”, acesta a fost raspunsul directorului cand a fost intrebat de soarta documentelor. Angajatii banuiesc ca actele care le confera calitatea de angajat au fost semnate de liderul sindicatului, omul pe care Nicoara l-a asezat peste organizatie si prin intermediul caruia tine legatura cu personalul. Nici unul dintre membrii sindicatului nu isi aminteste sa fi participat la vreo sedinta la care sa isi aleaga liderul. Tocmai de aceea banuiesc ca pentru increderea acordata doamna de la sindicat raspunde pozitiv ori de cate ori este solicitata de director.
Salarii platite pe ochi frumosi
Regulile ar trebui sa fie aceleasi pentru toti angajatii spitalului. Cristian Nicoara a gasit o modalitate prin care sa ii sanctioneze pe cei care incalca regulile inpuse de el, dar care nu se regasesc in legislatie. Plata salariilor a devenit o modalitate de constrangere. Pe statul de plata sunt trecuti numai cei care mananca boabe din mana directorului. Personalul din sectia „Chirurgie” si-a incasat toate drepturile, in timp ce la „Pediatrie” salariile au fost diminuate cu 30 de procente. Motivele sunt stiute numai de Nicoara, cel care imparte, dupa propriul suflet, banii angajatilor. Tratamentul preferential se extinde la acordarea garzilor, bine platite, sau la atribuirea camerelor de serviciu.
In mod normal, medicii navetisti ar putea sa se odihneasca in aceste spatii, dar directorul are propriile motive pentru care aproape nimeni nu beneficiaza de aceste spatii. Exceptie de la regula fac broastele testoase care ocupa una dintre camere, pentru ca agitatia din biroul directorial sa nu le streseze. Oamenii nu au decat sa se descurce, pentru ca viata broastelor este mult mai pretioasa.
Paguba la magazie
Auditorii care au verificat spitalul, la un moment dat, au identificat in magazia de materiale o „gaura” de jumatate de miliard de lei vechi. Poate ca nu ar fi vorba despre o paguba, dar nu a fost gasit nici un document care sa justifice lipsurile din magazie. Se spune ca asupra sefei de la magazie Nicoara ar exercita presiuni sa o faca sa semneze documente care ar putea sa o incrimineze. Tot gurile rele zic ca femeia, care nu vrea sa isi asume vina, a fost amenintata cu concedierea. Angajatii spitalului spun ca nici cu motorina lucrurile nu sunt in regula. Combustibilul, o cantitate semnificativa, nu s-a evaporat, ci s-a folosit la ferma directorului spitalului, pentru cresterea septelului. La fel de misterios ar fi disparut, recent, si o cantitate de lemne. Nicoara si-a imaginat, probabil, ca la adapostul noptii remorca plina cu lemne nu va fi vazuta cand a luat drumul spre o destinatie cunoscuta de toata lumea: ferma de vaci a directorului. Se pare ca, de aceasta data, Nicoara trebuie sa dea cu subsemnatul, pentru ca pe fir ar fi intrat chiar politistii care trebuie sa risipeasca misterul disparitiei lemnelor intr-un fel de „Triunghi al Bermudelor” aparut la Cernavoda.