0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCrişan, "kilometrul 0" al ecoturismului în Deltă

Crişan, „kilometrul 0” al ecoturismului în Deltă

La Crişan a fost inau-gurat, în prezenţa ambasadoru-lui SUA, Mark Gitenstein, primul cen-tru din cadrul proiectului „Iniţiativa Centrului de Ecoturism Rowmania Crişan” (CER). Este vorba de un proiect-pilot de antreprenoriat social, realizat de Asociaţia de Ecoturism România (AER) şi Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

Printre instituţiile implicate în finanţarea proiectului se află Romanian American Foundation (RAF), Fundaţia pentru Parteneriat, a Programului de Granturi Mici-Fondul Global de Mediu (SGP-GEF) şi două companii, Aqua Carpatica şi Mol România. Centrul de la Crişan este primul dintr-o viitoa-re reţea de 10 centre Rowmania ce vor fi create în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Centrele de ecoturism din acestă reţea le vor oferi turiştilor din Deltă trasee de turism lent, cu ghidare şi interpretare atât la centru cât şi prin intermediul însoţitorilor în tururi, iar pentru tururile pe canale vor fi folosite canotci, ambarcaţiuni tradiţionale din lemn, confecţionate de meşterii din Deltă. „Ne-am propus lansa-rea iniţiativei Rowmania la Cri-şan, în mijlocul Deltei, pentru aceia care vor să descopere o alt–fel de Deltă, în mişcarea lină a unei canotci.

De aici se pot porni, astfel, călătorii către restul Rezervaţiei. Vrem ca până în anul 2014 să avem cel puţin 10 asemenea centre în Delta Dunării. Avem promisiuni de la autorităţile locale că vom primi amplasamentele necesare realizării lor. Şi vrem, totodată, să realizăm şi centre unde copiii să înveţe să dea la rame. Tot ce vom face în Deltă va rămâne comunităţilor locale. Noi doar coordonăm acest proiect”, a declarat Ivan Patzaichin. 

Gitenstein: Nu repetaţi greşelile noastre!

Ambasadorul Statelor Unite a declarat că este extrem de bucuros să poată participa la marcarea bornei kilometrice 0 a ecoturismului în Delta Dunării. El a mai adăugat că, din fericire, autorităţile din România pot evita greşelile pe care americanii le-au făcut în zonele naturale protejate. „În SUA am făcut toate greşelile pe care le puteam face în dezvoltarea unei asemenea zone, dar în România aceste greşeli nu vor fi repetate, pentru că oamenii de aici au conştientizat valoarea unor idei, a unor oameni ca Ivan Patzaichin şi valoarea culturii lo-cale. De aceea vă putem ajuta să dezvoltaţi ecologic această zonă şi, în acelaşi timp, să păstraţi tradiţiile. Sunt privilegiat şi pentru că, în calitate de reprezentaţi ai SUA, putem ajuta România să dezvolte ecologic o zonă aşa de frumoasă”, a spus Mark Gitenstein. În opinia lui Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, „este important să avem concepte puternice de dezvoltare locală care pot genera proiecte reale, finanţabile, iar în acest context, CER este un model de abordare durabilă la nivel local prin ecoturism care poate fi replicat şi în alte destinaţii de ecoturism din România”.

Proiecte de dezvoltare durabilă

Iniţiativa de dezvoltare a ecoturismului este pusă în practică prin diferite proiecte de dezvol-tare durabilă. Primul dintre ele este „Centrul de Ecoturism Rowmania Crişan – Înţelegând moştenirea naturii într-un mod lent” în cadrul programului de finanţare „Antreprenoriat Verde” derulat în parteneriat de către Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat. Alt proiect este „La pedale şi pagaie – Ecoturism în Retezat-Ţara Haţegului şi în Delta Dunării pentru dezvoltarea comunităţilor locale şi conservarea biodiversităţii”, proiect finanţat prin Programul de granturi mici GEF-SGP, UNDP. Cel de-al treilea proiect este „Cu canotca în Deltă: metode inovative de interpretare a naturii”, finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat.  

Cele mai citite

Google intenționează să transforme Chrome OS într-o variantă a sistemului de operare Android

Google intenționează să transforme complet Chrome OS într-o variantă a sistemului de operare Android, cu scopul de a concura mai eficient cu iPad-ul și...

Amânare pentru compensarea montării repartitoarelor de costuri: termenul mutat la 30 iunie 2025

Românii cu venituri mici care locuiesc la bloc vor beneficia de compensarea plății și montării repartitoarelor, abia anul viitor Conform unui proiect de ordonanță de...

Specialiștii, impresionați de cea mai mică inimă artificială din lume

Un grup de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T. Popa" din Iași a impresionat la competiția mondială HeartHackathon 2024 din Japonia, prezentând...
Ultima oră
Pe aceeași temă