2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCriogenia distruge tumorile

Criogenia distruge tumorile

Un al doilea pacient din Romania, in varsta de 72 de ani, a fost supus ieri, la Spitalul Euroclinic, de o echipa mixta romano-germana, metodei de tratare a cancerului de prostata prin criogenie.

Pacientii sunt selectati

Procedeul de distrugere a tumorii prin criogenie a fost aplicat, in premiera, in Europa de Est la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj. „Utilizarea antigenului specific prostatei (PSA) ca metoda de diagnostic precoce a cancerului de prostata permite diagnosticarea multor pacienti in faza incipienta. Nu e logic si nici benefic pentru un pacient fara nici un simptom clinic sa-i oferi de la inceput un mijloc de tratament cum este chirurgia, cu riscuri de incontinenta urinara si impotenta foarte semnificative”, a declarat profesorul Mihai Lucan, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj. Prin metodele minim invazive, pacientii bolnavi de cancer la prostata vor avea posibilitatea unui tratament eficient si mai putin traumatizant. Prof. dr. Mihai Lucan a explicat in ce constau cele doua metode de tratament, si anume brahiterapia prostatica si criogenia, care sunt indicate numai unor anume pacienti bine selectati, in stadii initiale de cancer.

Similare ca eficienta

Brahiterapia presupune inserarea unor seminte radioactive de iod care raman permanent in prostata. Criogenia inseamna introducerea in prostata cu ajutorul unor ace speciale a argonului (pentru procesul de inghetare) si heliului (pentru incalzire). Prof. dr. Ullrich Witzsch, de la Spitalul Nord West Frankfurt, a precizat ca cele doua metode sunt similare ca eficienta, in terapia oncologica cu seminte radioactive este nevoie de o echipa multidisciplinara (radiolog, oncolog, chirurg urolog), in timp ce in criogenie este nevoie doar de chirurgul urolog. Datorita dezvoltarii imagistice, cantitatea de gheata introdusa in interiorul prostatei este exact controlata si astfel nu depaseste capsula prostatei. „Pentru un bolnav faptul ca scapa temporar de cancer inseamna o eternitate. Aceasta inseamna foarte mult, metodele permit ca viata sociala a bolnavului sa nu fie afectata”, a mai spus profesorul Lucan. Criogenia si brahiterapia au aceleasi indicatii, dar inghetarea completa este mai eficienta. Dupa brahiterapie, bolnavul nu se mai poate apropia o perioada de timp de familie si copii deoarece este o sursa de iradiere. In ceea ce priveste complicatiile induse de interventii, rata de incontinenta este mai mare dupa brahiterapie decat dupa utilizarea frigului extrem pentru distrugerea cancerului. Dupa sase luni, la pacientii cu seminte radioactive apare impotenta. In schimb, in cazul criogeniei initial apare impotenta, dar dupa o perioada de timp acestia isi recapata potenta.

Sanse mari de supravietuire

Dr. Radu Dop, directorul Spitalului Euroclinic, a precizat: „Cu cat diagnosticul este mai precis, cu atat acuratetea gestului terapeutic este mai mare”. Spitalul Euroclinic este prima unitate cu paturi privata care a pus la dispozitie infrastructura si dotarea necesare realizarii unor astfel de interventii performante. Datorita progresului actual (supraveghere ecografica, control spatial al zonelor de crioterapie), utilizarii argonului pentru inghetare pana la minus 190°C si heliului pentru incalzire rapida, zonele terapeutice pot fi controlate si efectele negative asupra organelor din jur (vezica, rect, uretra) sunt minime. Prof. dr. Ullrich Witzsch a subliniat ca supravietuirea pacientilor la cinci ani de la terapii este de 99%.

Costul in Romania: 3.800 de euro

„Eu cred ca trebuie sa oferim aceste tratamente alternative si pacientilor nostri, mai ales ca aproximativ 60 de pacienti care au cancer de prostata in stadii initiale pleaca anual in Germania, Austria, Franta sau Italia, unde preturile sunt mult mai mari, si anume 11-15.000 de euro. La noi astfel de interventii ar costa 3.800 de euro. Este un rezultat extraordinar”, au mai precizat medicii romani.

Cele mai citite

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Daune de 71 miliarde de dolari produse mediului din Ucraina după 1000 de zile de război

Invazia rusă în Ucraina a provocat daune de 71 miliarde de dolari mediului înconjurător şi a condus la o creştere masivă a emisilor de...

Barcelona refuză o ofertă de 250 de milioane de euro pentru Lamine Yamal din partea lui PSG!

Lamine Yamal, tânărul superstar al Barcelonei, a atras atenția cluburilor mari din Europa, iar Paris Saint-Germain (PSG) a fost dispus să doboare recordul mondial...
Ultima oră
Pe aceeași temă