5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCrin Antonescu: Victor Ponta trebuie să îşi asume proiectul Roşia Montană

Crin Antonescu: Victor Ponta trebuie să îşi asume proiectul Roşia Montană

UPDATE. Nu sunt la vânătoare de voturi din Republica Moldova. Mă interesează toţi cetăţenii din Republica Moldova. În perioada viitoare voi intensifica şi comunicare şi prezenta mea în Republica Moldova.

Acest Parlament este consituit în urma votului cetăţenilor din 9 decembrie.

–-

Sub nicio formă monocameralismul nu promite o schimbare în bine a clasei politice actuale. Numărul de parlamentari poate fi redus fără a pune în discuţie caracterul bicameral, inclusiv din istoricul situaţiei Senatului din România. Când nu am avut Senat, nu am avut democraţie. Sunt de acord cu distinţia dintre atribuţii. Problema noastră nu este că avem două camere ci acestea sunt camere duplicaţi. Majoritatea democraţiilor solide au un sistem bicameral.

–-

Despre susţinerea Lui Crin Antonescu de către PSD, Antonescu a spus: ”Avem un angajament politic între noi şi alegători. Pornesc de la premisa bunei credinţe dar asta nu înseamnă că sunt naiv. Mai important este că eu când am asumat această candidatură potenţială mi-am asumat-o în faţa cetăţenilor. Că PSD-ul va susţine sau nu candidatura mea, este problema PSD-ului. Problema mea este să candidez. Discuţia a început să fie plictisitoare. tema nu este dacă PSD-ul mă va susţine pe mine sau nu. Nu PSD sau PNL va decide ce vor românii şi cine va fi preşedintele României”.

După părerea mea, proiectul ar putea fi discutat, ar putea fi făcut cu trei condiţii:

-să ştim exact despre ce este vorba acolo. Fiind vorba despre exploatare, se aproximează. Discuţia se ascunde în spateşle aurului.

-condiţiile majore de mediu. Cu tot respectul pentru cei din Roşia Montană, nu pot să accept iddea că-şi iau ei riscul contaminării mediului. Nu există posibilitatea să faci un asemenea proiect.

– beneficiul statului român pe termen lung. Oricât ar fi de semnificative o mie, dou, 15.000 de locuri de muncă, pe o anumită durată, trebuie puse în balanţă. Trebuie să alegem momentul şi condiţiile în care le exploatăm

–-

Eu nu sunt un fel de anexă politică a domnului Ponta, că dacă a zis domnul Ponta ceva, eu să fac.

Eu nu am promis nimic, dar şi dacă promiteam ceva, soţiei mele sau copiilor mei, eu ca prim-ministru făceam ce trebuie să fac, dacă era necesar pentru ţară. Îmi încălcam promisiunea.

Opţiunile soţiei mele ca europarlamentar nu trebuie să fie aceleaşi cu ale mele. Ea susţine proiectul. Acum ceva ani, când nici domnul Băsescu nu făcea campanie, în această calitate soţia mea a organizat un seminar de dezbatere pe proiectul Roşia Montană. Au fost invitaţi şi dintr-o parte şi din alta. N u are niciun fel de influenţă ce crede soţia mea.

Soţia premierului Ponta s-a declarant ferm împotrivă şi premierul i-a promis că nu va vota.

–-

Avem o discuţie despre expropriere pe care premierul a fentat-o aseară. S-a pus în discuţie cedarea de către statul roman către a acestui drept către o companie private. Exproprierea o face statul roman nu o companie private. Dreptul de expropriere esra concesionat unor privaţi.

–-

Este un adevăr faptul că Ungaria a părut foarte sensibilă şi a fost împotriva acestui proiect. Eu cred că Ungaria, ca şi alte ţări, în condiţii de competitive şi de strategie locală nu are de ce să fie fericită dacă În România se va realiza un astfel de proiect.

Nu orice investiţie şi nu orice investitor poate fi acceptat oricum ar fi.

–-

Dacă ne-ar fi cerut părerea, discuţiile s-ar fi spulberat. Ok, au făcut investiţii. Poate ar trebui să le evaluă. SPer să nu ni se impute cheltuielile publicitare. Nu poate nimeni să ne impute nouă ca stat ce s-a chletuit pe publicitate şi pe lobby.

Totuşi, eu văd nişte efecte benefice ale acestei ieşiri pe care eu am avut-o: nu am fi avut altfel discuţii despre desecretizări. Documentele s-au desecretizat în ciuda mea.

Nu este o dezbatere de cabinet ci un cu oameni în stradă

–-

Dezastrul de la Roşia Montană pusă în spatele lui Crin Antonescu. Sunt dispus să merg să discut cu oricine. Dar aşa cum nu sunt dispus să negociem în piaţa Universităţii cu manifestanţii într-o seară, nu sunt dispus să merg nici la gura minei.

De asemenea, Crin Antonescu îl acuză pe Victor ponta că este ”parşiv”.

Eu am avut declaraţii rezervate faţă de tăvălugul ecologist dar nu declaraţii care să contravină deciziei pe care am luatăo acum. Nu pot să cred câ într-o asemenea bătălie , o companie de forţa acesteia a investit atât, poate să fie o campanie în care să câştigi voturi.

–-

După părerea mea, singura consecinţă electorală din această poveste ar fi ca viitorii alegători să aprecieze corectitudinea şi modul transparent de a discuta. Astfel de proiecte nu se fac cu declaraţii ambigue.

Coaliţia guvernamentală est e construită pe lângă un program de guvernare în care nu spuneam că vom face Roşia Montană. Era opinia PSD-ului, nu noi eram ecologiştii.

–-

După ce el am anunţat cum voi vota, nu s-a mai discutat despre proiect, ci despre mine, fiind lansate şi o serie de „minciuni”.

Antonescu spune că PSD a lansat o  „campanie”  împotriva sa, începând cu premierul.

„Premierul a reacţionat că a fost o lovitură împotriva domniei sale, deşi noi nu am anunţat decât că votăm la fel ca el”, a mai spus liderul PNL.

–-

Cred că premierul vrea tare proiectul de la Roşia Montană, dar nu asumă răspunderea, potrivit Adevărul. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, vorbeşte, în direct, la Adevărul TV că  premierul Victor Ponta „vrea tare” proiectul de la Roşia Montană, dar „nu asumă răspunderea”, ci o pasează Parlamentului.

”Noi liberalii nu am avut elementele pentru decizia de a ne asuma acest proiect”, a mai explicat Crin Antonescu.

În senat se dă aviz negativ unanim.

Declaraţii Crin Antonescu la Adevărul TV.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă