Hatun Sürücü a murit în 2005, după ce fratele ei mai mic a împuşcat-o pentru a apăra onoarea familiei lor, iar ceea ce a urmat a fost autodistrugerea familiei. Un nou documentar reconstruieşte povestea şi, pentru prima dată, realizatorii săi au reuşit să stea de vorbă şi cu criminalul.
Jurnaliştii de la cotidianului german Spiegel scriu că, la prima vedere, Ayhan Sürücü, tânărul care şi-a împuşcat sora în urmă cu şase ani, este manierat, întâmpinându-şi oaspeţii în închisoare cu ceai proaspăt. Băiatul, care are acum 25 de ani, spune că „eram împăcat cu mine însumi (în acel moment) pentru că am făcut în sfârşit ceva ce ţineam în mine de mult timp”.
Cel mai mic dintre fraţii unei familii de imigranţi kurzi, Ayhan şi-a împuşcat sora de trei ori în cap în apropierea unei staţii de autobuz, în Berlin, la începutul anului 2005. „O să mă culc cu cine vreau eu” ar fi spus Hatun în acea seară, potrivit lui Ayhan, singurul martor, de altfel. Pentru tatăl şi fraţii lui Hatun, atitudinea ei era prea occidentală, ceea ce reprezenta o dezonoare pentru familia ei şi ar fi necesitat omorârea sa.
Această crimă a îngrozit Europa în 2005. Surorile lui Hatun şi părinţii ei au vorbit cu presa imediat după eveniment, dar acum, într-un nou documentar prezentat de televiziunea germană, este intervievat pentru prima dată şi Ayhan, din închisoare.
Hatun, de 23 de ani, nu ştia că fratele său este înarmat, dar simţea că este în pericol pentru că scrisese o scrisoare biroului pentru tineri despre problemele din familia ei şi solicitând ajutor. În acelaşi timp, Hatun se mai destăinuia şi unor membri ai familiei, printre care şi lui Ayhan, în care avea încredere.
Ayhan le-a spus jurnaliştilor de la televiziunea germană ARD că sora lui „avea o viaţă prea deschisă atunci când venea vorba de relaţiile cu bărbaţii”. Băiatul nu pomeneşte însă niciodată cuvântul „crimă” atunci când vorbeşte de faptele sale, cel puţin în acest documentar, intitulat „Onoare pierdută: Nebunia familiei Sürücü”.
Hatun, între un mariaj aranjat şi o sarcină şi viaţa occidentală
Atunci când Hatun a împlinit 15 ani, tatăl său a retras-o de la liceul la care mergea în Berlin din cauza comportamentului său prea rebel. El a trimis-o în Turcia, unde a fost obligată să se mărite cu un văr. Hatun s-a întors la Berlin în 1999, divorţată legal, dar însărcinată. După naştere, a încercat o perioadă să stea cu fiul ei, Can, la părinţii ei şi a încercat să îşi crească băiatul împreună cu surorile şi fraţii săi înghesuiţi într-un apartament de patru camere din capitala Germaniei.
După câteva luni, a decis să plece. Hatun a renunţat la văl, s-a înscris în sistemul de asigurări sociale german, a început să se machieze şi s-a pregătit să devină electrician, într-un alt cartier.
Noua ei viaţă li s-a părut prea occidentală părinţilor care s-au mutat în Germania în anii ′70 ca muncitori temporari veniţi dintr-un sat din regiunea kurdă, aflată în estul Turciei. În această zonă, deşi multe persoane mai trăiesc încă în cabane de lemn, mentalităţile locale au evoluat mai repede decât cea a familiei Sürücü în Berlin, potrivit documentarului.
Prietena lui Ayhan care a fost martor la proces a spus că cei doi fraţi mai mari ai lui Ayhan, Alpaslan şi Mutlu, au făcut rost de arma crimei şi au pus la cale planul. Cei doi sunt acum căutaţi pentru un nou proces la Berlin, cu un mandat internaţional de arestare, deşi Ayhan a pledat ca fiind singurul vinovat. Melek, prietena sa, spune că a ţinut totul sub tăcere pentru că îi este frică de cei doi fraţi ai lui Ayhan care sunt încă în libertate, dar susţine că „atatât timp cât nu vor plăti pentru crimă”, ea nu va „avea pace”.
Mutlu trăieşte la Istanbul unde se ascunde de autorităţile germane. Deşi instanţa din Berlin ar vrea să îl aducă în faţa judecătorilor, Turcia nu îşi extrădează proprii cetăţeni. Dacă Ayhan pare a fi occidentalizat, Mutlu este un musulman strict, radical şi neagă că are vreo legătură cu crima.
„De ce o femeie trebuie să se îmbrace atât de atrăgător?”
Mutlu spune, în documentar, că „stilul de viaţa s-a schimbat şi se întreabă „de ce o femeie trebuie să se îmbrace atât de atrăgător? De ce trebuie să iasă în oraş?” şi tot el oferă şi răspunsul: „pentru a atrage bărbaţi”.
Acum pretinde că nu este de acord cu crima, deşi instanţa din Berlin ia în calcul şi faptul că el este implicat. Multlu spune că încercarea de a-ţi face dreptate singur este interzisă de legea islamică, dar că, în aceeaşi măsură „şi desfrânarea este”.
Tatăl lui Hatun a murit de cancer la Istanbul, în 2007. Acum, spun jurnaliştii de la Spiegel Online, toată familia vorbeşte de Hatun ca despre o străină. Atunci când reporterii au întrebat-o pe sora mai mică a lui Hatun dacă este „supărată” pentru ceea ce a făcut Ayhan, ea a răspuns că „nu ştie”. Totuşi, Ayhan spune că a comis cea mai mare greşeală a vieţii sale însă mărturiseşte că „nu ştia altceva la acea vreme”. Cât despre Mutlu, fratele din Istanbul, se roagă pentru sora sa şi pentru ca „Allah să îi ierte păcatele”.