19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCreştin-democraţii, loviţi de bumerangul euro

Creştin-democraţii, loviţi de bumerangul euro

Coaliţia guvernamentală a cancelarului Angela Merkel îşi pansa ieri rănile după noul vot-sancţiune dat duminică de alegători conservatorilor şi debarcarea liberalilor în landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, din nord-estul Germaniei. „Meck-Pom” este landul cancelarului Merkel.

În landul Mecklenburg-Pomerania de Vest,  creştin-democraţii (CDU) Angelei Merkel nu au obţinut decât 23,1% din voturi, un recul de 5,7 puncte în raport cu scrutinul din 2006, potrivit rezultatelor oficiale provizorii. Rezultatul reprezintă un recul istoric şi o nouă înfrângere pentru CDU care a înregistrat eşecuri în cinci din cele şase alegeri regionale din acest an, o adevărată serie neagră în
„superanul electoral”. CDU a pierdut Hamburg, al doilea mare oraş al ţării, şi puternicul stat Baden-Wurtemberg pe care îl controla de peste şase decenii. A şaptea şi ultima dintre alegerile regionale va avea loc la 18 septembrie în oraşul-stat Berlin, care însă nu va consola conservatorii întrucât în acest oraş tradiţional de stânga primarul social-democrat Klaus Wowereit se află în fruntea sondajelor.

La alegerile de duminică, liberalii  (FDP) ministrului Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, parteneri ai Uniunii creştine (CDU/CSU) a Angelei Merkel la nivel federal, au fost eliminaţi din Parlamentul regional (au obţinut doar 2,8%, pragul fiind de 5%), în timp ce Verzii au intrat cu 8,5%. Pentru prima oară, arată Spiegel, Verzii vor fi reprezentaţi în Bundestag –  parlamentul federal – şi în parlamentele a 16 state federale.

Verzii şi-au ameliorat scorul electoral pe parcursul unui an marcat de catastrofa nucleară din Japonia şi au preluat puterea în Baden-Wurtemburg, primul stat unde un „verde” a devenit şef al guvernului.

Potrivit televiziunii publice ZDF, SPD, de centru-dreapta, apare ca marele câştigător al alegerilor regionale în Mecklenburg cu 36,5% din sufragii. Rezultatul reprezintă o creştere cu 5,5 puncte faţă de alegerile din 2006 şi social-democratul Erwin Sellering va continua să asigure conducerea guvernului regional. Aşa cum arată Spiegel, SPD are acum posibilitatea alegerii partenerilor de coaliţie, dar constelaţia cea mai probabilă ar fi continuarea actualei „mare coaliţii” cu CDU. Cele două partide au platforme similare, de exemplu favorizarea măsurilor de austeritate pentru statul relativ sărac. Rezultatele alegerilor vă da speranţe SPD că va putea fi pregătit pentru o revenire la nivel naţional. Triumful din Mecklemburg-Pomerania de Vest intervine la câteva luni după victoria în Hamburg şi este lider în sondaje pentru alegerile din Berlin.

Extrema dreaptă, NPD, a pierdut puncte, dar a reuşit să treacă de bara de 5%, ceea ce îi permite să se menţină în parlament.

Testul „Meck-Pom”

Rata de participare a germanilor la vot în această regiune cu lacuri şi păduri, mărginită de a Baltica şi frontalieră cu Polonia, a fost de circa 53,5%, mai puţin cu 6 puncte faţă de 2006. În plină dezbatere a planurilor de salvare a partenerilor europeni, la a căror finanţare germanii strâmbă din nas, sau a viitorului monedei euro, economia internaţională s-a invitat în campania electorală, un paradox într-un land al ex-RDG care are propriile probleme – şomajul este aproape de două ori mai ridicat decât media naţională (12%) şi exodul populaţiei, început după Reunificarea de acum două decenii, nu s-a încheiat.

Analiştii consideră că „în termen de miză, acest land rămâne situat în marjă”, regiunea fiind practic una dintre cele mai puţin populate şi una dintre cele mai sărace din Germania. Dar, arată Nils Diederich, politolog la Freie Universitat din Berlin, „o înfrângere are totuşi semnificaţie simbolică şi demonstrează că în chiar regiunea sa de origine şi unde este deputat, cancelarul nu are o influenţă specială”. În campania electorală, Angela Merkel a apărat politica sa europeană şi planul de salvare a Greciei, teme aflate departe de preocupările cotidiene în această regiune rurală.

Politici contestate

Partidul cancelarului plăteşte factura nemulţumirii populare legată de criza euro şi numeroşi germani se declară dezamăgiţi de modul în care Angela Merkel a gestionat această criză. Politologul Gerd Langguth arată că „aceste scrutinuri regionale sunt asemenea alegerilor de jumătate de mandat din SUA. Tradiţional, partidele aflate la putere suferă pierderi”. Potrivit Süddeutsche Zeitung, mult mai îngrijorător pentru cancelar ar fi FDP care acum „trebuie să lupte pentru supravieţuire”. În cadrul CDU, criza euro a de-clan-şat o adevărată bătălie privind viitorul Europei.

În ultimele zile, mai mulţi „tenori” ai partidului Angelei Merkel au cerut o mai mare integrare europeană, o cooperare mai strânsă între statele UE, chiar cu renunţarea unei părţi a suveranităţii germane. Turbulenţele au afectat CDU când mai mulţi deputaţi au ameninţat că vor vota contra extinderii competenţelor Fondului european de stabilitate financiară (FESF)  în Bundestag, la finele lunii septembrie.

Adoptarea proiectului de către guvern în Consiliul de miniştri a fost o formalitate, dar examinarea lui în Bundestag se anunţă cel mai periculos test pentru Merkel. În cazul în care cancelarul eşuează să adune propria majoritate şi se află redusă la susţinerea voturilor opoziţiei pentru ratificarea textului privind FESF, coaliţia ei s-ar putea prăbuşi, provocând alegeri anticipate. Astfel, Europa este noua linie de fractură în tabăra Merkel, în jurul căreia se articulează toate apetiturile politice.

Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, declară că „trebuie să ne punem întrebarea fundamentală – cum să continue integrarea europeană?”. „Dacă nu facem un pas înainte, vom cădea înapoi”, arată oficialul german, considerând „primejdioase” şansele unei Germanii singure într-o lume globalizată şi denunţă pericolele unei replieri spre sine a ţării.

Potrivit ministrului Afacerilor sociale, vicepreşedinte CDU şi potenţial „urmaş” al Angelei Merkel, Ursula von der Leyen, care se declara în Spiegel „pentru crearea Statelor Unite ale Europei”, criza euro a demonstrat că „uniunea monetară nu este suficientă, avem nevoie de o uniune politică”. Volker Kauder, şeful grupului parlamentar CDU din Bundestg, a chemat-o la ordine invitând-o să „respecte linia partidului”, el considerând că CDU trebuie să se readune şi să demonstreze hotărârea de a stabiliza euro prin votarea proiectului FESF. Sunt însă nemulţumiţi care au anunţat că vor vota contra propunerii guvernului. 

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă