Prima sedinta bursiera din luna si din saptamana a adus cresteri importante pe segmentul societatilor de servicii de investitii financiare. Interesul investitorilor s-a orientat cu precadere pe acest sector, lucru vizibil si din lichiditatea tranzactiilor, care a fost in mod clar mai ridicata pentru SIF-uri decat pentru orice alt emitent de la BVB. De altfel, acest lucru se poate constata si privind clasamentul celor mai lichide companii, in care primele cinci pozitii au fost ocupate in totalitate de SIF-uri.
Indicele BET-FI s-a apreciat cu 4,45%, comparativ cu valoarea de vineri ajungand la palierul de 32.942 de puncte. Cel mai mult au crescut actiunile SIF5 Oltenia (5,52%), pentru ca luni a fost prima zi in care acestea s-au tranzactionat dupa cele doua zile de suspendare de saptamana trecuta, datorate desfasurarii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Desi conotatiile evenimentelor de la AGA au fost, mai degraba, usor negative pentru societate, totusi investitorii au trecut cu vederea aceste detalii, preferand sa se focalizeze, probabil, pe discountul semnificativ dintre pretul de piata al actiunilor si valoarea activului net unitar calculata de banca depozitara a SIF-ului. Urmatorul ca importanta a cresterilor de pret a fost SIF3 Transilvania, societate care, de asemenea, a trecut in ultimul an si jumatate prin numeroase controverse legate de ultima majorare de capital social din cauza carora volatilitatea pretului actiunilor a fost extrem de ridicata.
In sedinta de luni, toti indicii pietei s-au apreciat. Cel mai putin au crescut BET-C si ROTX, marcand o crestere de sub 1%. Lichiditatea totala a tranzactiilor cu actiuni a fost de 5,2 milioane euro, din care numai 4 milioane euro pe segmentul principal de piata si 1,2 milioane euro pe segmentul Rasdaq.
Desi imaginea de ansamblu a fost pozitiva, lichiditatea extrem de redusa pe ansamblul pietei mentine un sentiment de nesiguranta pe termen scurt. Daca ar fi lipsit interesul particular pentru actiunile SIF, probabil ca din nou piata bursiera ar fi avut o zi cu lichiditate de sub 4 milioane euro, ceea ce este extrem de putin chiar si fata de media de 10 milioane euro pe zi realizata pe parcursul ultimelor luni. Daca ne comparam cu valorile de peste 20 milioane euro tranzactionate zilnic in perioada similara a anului anterior, avem o imagine si mai clara a fragilitatii de care inca da dovada piata de actiuni de la Bucuresti.