15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCrestere in industrie si comert, stagnare in constructii

Crestere in industrie si comert, stagnare in constructii

In primul trimestru al anului, activitatile din industria prelucratoare si comertul cu amanuntul vor avea o crestere moderata, sectorul serviciilor va avea o tendinta de crestere, iar piata constructiilor va stagna.

Estimarile privind tendintele in evolutia activitatilor economice in perioada ianuarie-martie 2008 au fost facute de Institutul National de Statistica (INS), luandu-se in considerare opiniile exprimate in luna ianuarie de managerii societatilor comerciale.
Sondajul realizat de INS evidentiaza mentinerea unei tendinte pozitive pentru trimestrul I, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural ±6%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural ±9%). Soldul conjunctural exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta si reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme (crestere-scadere).
Pentru exportul de produse finite si competitivitatea produselor romanesti pe piata UE, managerii prognozeaza o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni, in raport cu cele trei luni anterioare.
In ceea ce priveste numarul de angajati din industrie, acesta va avea o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de -6%. Reducerea va fi mai accentuata in sectoarele legate de articolele de imbracaminte si metalurgie (solduri conjuncturale -22%, respectiv -20%).

Cele mai citite

Cum să alegi cele mai bune gantere?

Ganterele sunt greutăți libere cu mâner scurt, utilizate în cadrul antrenamentelor de forță pentru biceps, triceps, umeri, spate și antebraț. În afară de creșterea...

Noua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată de Parlament. Ce salarii primesc

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, marţi seara, noua conducere a Băncii Naţionale a României. Mugur Isărescu a primit un nou...

Calendarul obligațiilor fiscale pentru octombrie 2024: Ce termene importante trebuie respectate de contribuabili

În luna octombrie 2024, contribuabilii trebuie să fie atenți la o serie de obligații fiscale, conform calendarului publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală...
Ultima oră
Pe aceeași temă