18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCredite ministeriale pentru groapa de gunoi din Timis

Credite ministeriale pentru groapa de gunoi din Timis

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, sustinea, in luna noiembrie a anului trecut, ca va anunta, in cel mai scurt timp, noua locatie a controversatului deponeu ecologic al judetului. Deocamdata, nici un semn oficial ca locatia gropii de gunoi ecologice va fi la Covaci, localitate aflata la doar 3 km de Timisoara, sau se va miza pe varianta Cheveres, aflata la 25 de km de oras.
Cert e ca problema este in atentia liderului administratiei judetene, care a abordat subiectul cu ministrul Mediului, Sulfina Barbu. „Ministerul va lua un credit mai mare, din care se va asigura si finantarea pentru deponeul nostru. Nu mai asteptam alte fonduri”, a declarat, ieri, Ostaficiuc.
Pentru finantarea investitiei initiale, de la Covaci, s-a pus baza pe un grant ISPA al Uniunii Europene, in valoare de 23 milioane de euro, dar disensiunile politice si revolta localnicilor din zona au amanat alocarea fondurilor de mai bine de doi ani.
Discutiile pe acest subiect se intind pe patru ani, timp in care asociatiile care s-au impotrivit amplasarii gropii de gunoi, fie ea si ecologica, la doar cativa kilometri de case si blocuri au actionat in consecinta, protestand vehement in strada ori trimitand petitii la Comisia Europeana. Autoritatile de mediu au impus o data-limita si pentru inchiderea actualei gropi de gunoi de la Parta, la sud de Timisoara: 1 ianuarie 2008.
Ecologizarea acestei „bombe ecologice” cu termen de garantie expirat de peste un deceniu ar mai costa 10 milioane de euro, bani care ar fi fost imprumutati de la Banca Europeana de Investitii. Depasirea acestei date ar insemna, pe de alta parte, o amenda de 100.000 de euro pe zi, aplicata Statului Roman.

Cele mai citite

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă