16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialCredincioşii care merg în PELERINAJ la Mecca sunt în pericol. Vezi de...

Credincioşii care merg în PELERINAJ la Mecca sunt în pericol. Vezi de ce

Teama de o epidemie provocată de un coronavirus şi lucrările efectuate la Locurile Sfinte au determinat Arabia Saudită să impună restricţii pentru perioada pelerinajului la Mecca, ritual religios care atrage milioane de credincioşi musulmani în fiecare an, transmite Mediafax.

Autorităţile saudite le-au recomandat credincioşilor musulmani cu o sănătate fragilă – vârstnici sau care suferă de boli cronice ca diabetul, de probleme respiratorii şi boli de inimă sau de rinichi – să nu meargă la marele pelerinaj (Hajj), prevăzut în octombrie.

Restricţiile vizează, de asemenea, femeile gravide şi copiii mici, a anunţat la 13 iulie Ministerul Sănătăţii, relatează AFP. Dar, în afara acestor restricţii, ministerul nu a luat nicio măsură specială pentru a detecta în aeroporturi persoanele susceptibile de a fi contaminate cu coronavirusul MERS, a anunţat pentru AFP ministrul adjunct al Sănătăţii, Ziad Memish.

„Nu am luat nicio măsură de precauţie în aeroporturi deoarece Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu o recomandă”, a anunţat Ziad Memish.

Citeşte şi OMS a revizuit în creştere numărul de decese provocate de coronavirusul MERS

Arabia Saudită este locul de provenienţă a coronavirusului şi ţara cea mai afectată, cu 69 de cazuri confirmate şi 38 de decese, potrivit ultimelor cifre publicate duminică de OMS.

Până în prezent, 45 de persoane dintr-un total de 90 de cazuri confirmate au decedat după ce au fost contaminate de coronavirusul care provoacă probleme respiratorii, pneumonie şi insuficienţă renală rapidă.

Experţii spun că ştiu puţine lucruri pentru moment despre acest coronavirus din Orientul Mijlociu, numit MERS de OMS.

La fel ca SARS, care a apărut în Asia în 2003 şi a infectat 8.273 de persoane, dintre care 9% au murit, MERS este suspectat că se transmite de la animal la om şi se manifestă prin aceleaşi simptome ca gripa, dar este diferit, fiindcă provoacă o insuficienţă renală rapidă.

Arabia Saudită a traversat fără probleme majore două pandemii în ultimii zece ani, SARS şi gripa H1N1 în 2009.

Virologul Laurent Kaiser din Geneva a recomandat prudenţa.

„Trebuie să găsim un echilibru între prea multe precauţii şi lipsă de precauţii”, a declarat el pentru AFP în timpul unei conferinţe la Geneva privind prevenţia şi controlul infecţiilor.

Citeşte şi OMS avertizează: Coronavirusul se TRANSMITE de la om la om

Pentru moment, milioane de credincioşi musulmani care efectuează pelerinajul cel mic la Mecca, un ritual ce se desfăşoară pe tot parcursul anului, par feriţi de infectarea cu noul coronavirus.

„Numărul lor a atins cinci milioane de la începutul sezonului (de la sfârşitul ultimului Hajj, în urmă cu zece luni). Sunt 400.000 în prezent”, a declarat duminică emirul oraşului Mecca, prinţul Khalid bin Faisal Al Saud, care nu a anunţat noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Pentru a limita numărul pelerinilor, autorităţile invocă, de asemenea, lucrări de extindere a Marii Moschei de la Mecca.

Obiectivul declarat este de a reduce cu 20% pelerinii străini şi cu 50% cei din interior comparativ cu 2012, an care a cunoscut o afluenţă de 3,1 milioane de credincioşi.

„Această decizie este excepţională şi temporară”, a explicat la mijlocul lunii iunie ministrul însărcinat cu Hajj, Bandar Al Hajjar.

Lucrările vor extinde cu 400.000 de metri pătraţi suprafaţa Marii Moschei de la Mecca şi vor creşte capacitatea locului la 2,2 milioane de persoane faţă de 1,5 milioane cât are în prezent.

Citeşte şi OMS: Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a CRESCUT

În principiu, fiecare ţară musulmană are dreptul la o mie de pelerini pentru un milion de locuitori.

Membri ai personalului însărcinat cu organizarea Hajj au anunţat o scădere a numărului pelerinilor care efectuează pelerinajul cel mic în timpul lunii de Ramadan.

„Am primit autorizaţii pentru 500.000 de pelerini din lumea întreagă pentru Ramadan, în timp ce acest număr a atins milionul anul trecut”, a anunţat pentru AFP Saad al-Qourachi, membru al Consiliului de Administraţie a Camerei de Comerţ de la Mecca.

Hotelierii s-au plâns în legătură cu scăderea rezervărilor în hotelurile din Mecca, unii vorbind despre un deficit de 120 de milioane de dolari americani.

Cele mai citite

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă