Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a prezentat, ieri, jurnalistilor, propunerile sale pentru ocuparea posturilor de la conducerile PNA si DIICOT, devenite vacante prin demiterea fostilor sefi. Propunerea ministrului Macovei pentru postul de procuror sef al PNA este Daniel Marius Morar, de 38 de ani, procuror la Sectia de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj.
Ministrul Macovei a declarat ca a facut aceasta alegere pentru ca Daniel Morar este „un bun profesionist” si o persoana corecta si integra. De asemenea, urmarindu-i activitatea, a constatat ca Morar este si un bun manager. Macovei a declarat ca lucrul cel mai important este faptul ca Daniel Morar nu se va lasa influentat de politic. „Cred in Morar si sunt convinsa ca va face treaba la PNA”, a mai spus ministrul Justitiei.
Replica ziaristilor a fost cazul „Ciupe”. Radu Ciupe este un lider PD din regiune si a fost implicat intr-un caz penal, anchetat de procurorul Daniel Morar. Acesta a cerut mandat de arestare preventiva pentru Ciupe. Dupa judecarea cauzei, Radu Ciupe a fost achitat. Monica Macovei a raspuns ca stie despre acest incident, dar ca cercetarea care s-a facut dupa incheierea cazului a stabilit ca arestarea nu este imputabila domnului Morar. De altfel, a adaugat Macovei, Daniel Morar a fost recomandat de foarte multa lume ca un om deosebit de integru. „De o asemnea persoana avem nevoie la PNA, care stiti in ce conditii a functionat”, a spus Monica Macovei. Inainte de a face propunerea, ministrul Justitiei l-a chemat pe Morar la interviu.
Celelalte locuri vacante se vor ocupa prin concurs
Ministrul Macovei a afirmat ca Daniel Morar este singurul pe care l-a propus in mod direct. Pentru celelalte posturi vacante de la PNA si DIICOT va organiza concurs. Pana in septembrie, magistratii din toata tara vor putea sa-si trimita CV-urile. In septembrie, dupa selectia CV-urilor, vor avea loc interviurile cu cei care vor candida pentru respectivele posturi. Tot pana in septembrie, va fi asigurat un interimat cu delegatie pe termen scurt. Pentru un interimat de o luna de zile, fostul procuror general al Romaniei, Mircea Zarie, a fost numit in functia de adjunct al sefului PNA.
Cutremurul din Justitie continua
Referitor la cele afirmate de presedintele Basescu, ca vor urma si alte masuri in ceea ce priveste Justitia, ministrul Macovei a declarat ca urmeaza reorganizarea Parchetului de pe langa ICCJ. Procurorul general Botos va face propuneri in acest sens. Dar nu vor fi numai acestea, ci si propuneri din partea CSM. Monica Macovei a spus ca urmatorul pas este lucrul la organigrama privind Parchetul General. Prioritatea consta in a fi mai multi procurori operativi decat neoperativi. Totodata, procurorii vor trebui sa iasa din starea de pasivitate caracteristica. „Procurorii stau la birou si asteapta sesizari. De acum incolo vor trebui sa se autosesizeze”, a declarat ministrul Justitiei.
Va urma si „punerea la punct” a Parchetelor si Instantelor militare unde, in ultimul timp, nu se mai intampla nimic sau se intampla rau. Multe cazuri de anvergura care au primit NUP se apropie de termenul de prescriere. De altfel, au amintit ziaristii, seful Parchetelor militare, generalul Joarza, este numit „Generalul NUP”.
Monica Macovei a relatat ca a lansat si un nou proiect de salarizare. In principal, acest proiect urmareste eliminarea sporului „penalist” de 40 la suta care, dupa parerea ministrului Justitiei, „este enorm si este imoral”. Monica Macovei se gandeste, totusi, la un spor de pericol, dar numai in cazuri foarte bine determinate. La problema daca magistratii vor mai fi motivati sa-si faca treaba cat mai bine in aceste conditii salariale, ministrul Justitiei a spus: „Munca aceasta se face si din pasiune, nu numai vizavi de salariu”.
Comitet de transparenta
Ministrul Justitiei mai propune, pentru evolutia cercetarilor in cazurile de coruptie, o transparenta absoluta. In acest sens, se gandeste la infiintarea unui Comitet de transparenta din care sa faca parte si ziaristi, si persoane din societatea civila. Comitetul se va intalni o data pe luna cu magistratii care ii vor prezenta stadiul in care respectivele dosare se afla. Bineinteles, nu se vor face publice informatii despre fondul cercetarilor.