11.5 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCraterul de la Ocnele Mari a ajuns la 12.000 metri patrati

Craterul de la Ocnele Mari a ajuns la 12.000 metri patrati

In vreme ce autoritatile valcene fac apel la calm, craterul salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari continua sa se extinda, punand in pericol mai multe locuinte.

Suprafata cu fisuri a craterului salinei din Campul I de sonde de la Ocnele Mari a ajuns la aproape 12.000 metri patrati duminica seara, suprafata de prabusire fiind de 4.000 de metri patrati, iar adancimea pana la fundul cavernei de aproape 200 de metri.
Dupa ce procesul de prabusire controlata se va finaliza, suprafata craterului va fi de peste doua hectare si jumatate, potrivit specialistilor. Autoritatile asigura insa ca, desi ritmul de rupere este rapid, deversarea de saramura, dirijata prin conducte la bazinul de retentie indiguit, nu poate scapa de sub control.

Drumul care facea legatura intre strada principala a orasului Ocnele Mari si satul Cosota, aflat in zona de risc imediat, pe traseul saramurii inspre bazinul de retentie, a fost in mare masura inundat. Pentru a se evita izolarea satului, a fost construit un nou drum, de aproximativ 300 de metri lungime. Doua familii din Cosota au fost evacuate vineri si sambata, cea de-a treia familie vizata sa fie mutata ramanand, deocamdata, in vechea locuinta. Alte sapte locuinte sunt monitorizate, fiind in pericol de prabusire.
Saramura aflata in bazinul de retentie din Campul II de sonde si bazinul indiguit din zona Cosota este dirijata, treptat, inspre platforma chimica Ramnicu Valcea. Potrivit lui Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea, atat SC Oltchim SA Ramnicu Valcea, cat si Uzinele Sodice Govora si-au marit capacitatea de primire, ajungandu-se la 360 metri cubi pe ora. Astfel, Oltchim primeste 160 metri cubi de saramura pe ora, iar USG – 200 metri cubi pe ora.

ISU Valcea a instituit cod rosu, sambata, la Ocnele Mari, dupa ce tavanul cavernei din Campul I de sonde s-a prabusit, la circa 70 de metri adancime. La mijlocul lunii trecute, la Ocnele Mari a inceput prima faza a prabusirii controlate a tavanului cavernei din Campul I Sonde (o fosta exploatare de sare – n.r.), care se afla in pericol de surpare, iar specialistii au estimat atunci ca actiunea ar putea dura aproximativ cinci luni. Prezent sambata la Ocnele Mari, premierul Emil Boc a fost asaltat de zeci de localnici nemultumiti ca nu le-au fost acordate despagubiri pentru casele aflate in zona de risc. Oamenii i s-au plans premierului ca autoritatile "si-au batut joc" de cei care au avut sau care au case in zona de risc a salinei. Acestia au spus ca, desi unii dintre ei aveau locuinte noi, nu au primit despagubiri pentru ele. Boc a anuntat ca va aloca fonduri pentru aceasta zona la rectificarea bugetara din august.

Cele mai citite

Horoscop 20 noiembrie 2024. Evenimentele din trecut pot reveni în prim-plan pentru capricorni

Horoscop 20 noiembrie 2024. Haide să vezi ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de miercuri. Horoscop 20 noiembrie 2024 Berbec: 21 martie – 19 aprilie Este...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...

Barcelona refuză o ofertă de 250 de milioane de euro pentru Lamine Yamal din partea lui PSG!

Lamine Yamal, tânărul superstar al Barcelonei, a atras atenția cluburilor mari din Europa, iar Paris Saint-Germain (PSG) a fost dispus să doboare recordul mondial...
Ultima oră
Pe aceeași temă