5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCraiova: Scandal la prima audiere publică prinvind câinii fără stăpân

Craiova: Scandal la prima audiere publică prinvind câinii fără stăpân

Mai multe persoane care au participat, miercuri, la prima audiere publică de la Craiova privind problema câinilor fără stăpân au susţinut că aceştia ar trebui eutanasiaţi sau transformaţi în hrană pentru deţinuţi, provocând astfel nemulţumirea membrilor asociaţiilor pentru protecţia animalelor, transmite Mediafax.

Audierea publică a fost organizată de mai multe asociaţii şi sindicate, între care Asociaţia Pro Democraţia Club Craiova, Lions Club Craiova, Sindicatul „Forţa Legii” Craiova, iar 71 de persoane au depus depoziţii privind câinii fără stăpân din Craiova, însă dintre acestea doar 31 s-au înscris pentru a-şi susţine punctul de vedere în faţa unei comisii. Din comisie au făcut parte prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, decanul Facultăţii de Drept „Nicolaie Titulescu” din Craiova, conf. univ. dr. Cristiana Geormăneanu, medic specialist medicină de urgenţă, Liviu Ionescu, preşedintele Centrului Naţional de Educare Canină, psihologul Adriana Rotaru şi Mariana Ciobanu din partea comisiei de iniţiere.

Potrivit regulamentului, participanţii au putut să îşi susţină punctul de vedere în faţa comisiei timp de trei minute.

„Primăria şi asociaţiile de proprietari ar trebui să facă nişte ţarcuri în care să stea cinci sau şase câini care să fie luaţi în evidenţă şi să de desemneze o persoană care să aibă grijă de fiecare câine, iar pe cheltuiala noastră ar trebui să fie hrăniţi şi sterilizaţi. Eu nu cred că astfel ne-ar mai putea deranja întrucât solicit ca ţarcurile să fie puse în locuri retrase”, a susţinut unul dintre participanţii la audierea publică.

După finalizarea luările de cuvânt oficiale, mai mulţi participanţi au solicitat zgomotos să îşi susţină punctul de vedere, iar în cele din urmă organizatorii şi-au dat acordul în acest sens, „în afara procedurii oficiale”.

Astfel, un bărbat de 81 de ani din Craiova a provocat nemulţumiri în rândul participanţilor după ce a spus că animalele ar trebui să devină hrană pentru deţinuţi.

„O să ajungem ca budiştii, să respectăm animalele şi microbii. Propun ca aceşti câini să fie sacrificaţi, iar persoanele care sunt închise în puşcării să primească carne de câine. Dacă au greşit şi au fost condamnaţi, atunci să sufere”, a spus acesta.

De asemenea, participanţii care s-au declarat în favoarea eutanasierii câinilor comunitari din Craiova au fost acuzaţi că sunt „criminali fără suflet”.

La rândul său, Flavius Sirop, administratorul SC Salubritate SRL Craiova, societate aflată în subordinea Consiliului Local, a afirmat că adăpostul pentru câini din oraş nu poate găzdui mai mult de 90 de animale.

„Spaţiul pentru câini pe care îl avem este foarte mic, iar lunar trec pe acolo 90 de animale. Noua lege nu a fost încă promulgată, dar dacă va trebui pusă în practică în actuala formulă şi dacă la Craiova se va merge pe varianta de eutanasiere totală, problema câinilor de pe străzi nu va fi rezolvată, dacă nu vom face şi sterilizare. De ce? Pentru că, potrivit noii legi, un câine care este luat de pe stradă trebuie ţinut o lună de zile în adăpost, perioadă în care se deparazitează. Dacă timp de o lună nu este revendicat, atunci va fi eutanasiat. Deci în Craiova nu se pot eutanasia mai mult de 90 de câini pe lună din cele câteva mii, deci 1.000 de câini pe an, timp în care ceilalţi se pot înmulţi şi am putea avea chiar un spor pozitiv”, a declarat Flaviu Sirop.

În baza acestor audieri, comisia de experţi va elabora un raport pe care îl va înainta Consiliului Local Craiova în 19 decembrie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.

Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în actul normativ.

În 14 decembrie, Curtea Constituţională discută sesizarea de neconstituţionalitate a Legii privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă