11.4 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialCraii din Valea Jiului s-au intrecut la Lupeni

Craii din Valea Jiului s-au intrecut la Lupeni

In orasul hunedorean Lupeni s-a desfasurat cea de-a sasea editie a Festivalului Crailor, un obicei stravechi care anunta nasterea Mantuitorului. Colinda Crailor are un singur corespondent in tara, respectiv Viflaimul din Maramures, si s-a pastrat nealterat, desi obiceiul a fost interzis de regimul comunist.
Colinda Crailor se desfasoara sub forma unei scenete, care dureaza 25 de minute. Echipa este compusa din cel putin 7 persoane, dar poate ajunge si pana la 30 de membri. Sunt personaje pozitive si personaje negative, care se infrunta si, ca in legendele romanesti, binele invinge intotdeauna raul. Personajele pozitive sunt cei trei crai, denumiti Gasparul – imbracat in galben, Valtezarul – imbracat in albastrun si Melfiorul – imbracat in roz. Mai este Ingerul – de regula un copil, pentru ca semnifica puritatea.
Personajul negativ este Irodul, care conduce si alaiul si cu care se „lupta” minute in sir craii. Exista si un Soldat, de regula imbracat chiar in haine militare, si cel putin un preot sau maximum doi, care sunt mai mult caricaturi ale bisericii si care iau in zeflemea invataturile biblice.
Pe langa aceste personaje, ceata crailor mai contine si ciobani, numiti in Valea Jiului „brundusi”, dupa denumirea clopotelor pe care le poarta legate de centura, la spate. In unele locuri, cum ar fi zona Banitei, clopotele sunt inlocuite cu bate, iar aceste persoanje se numesc chiar ciobani. Costumele albe sunt impodobite cu ciucuri, facuti in casa, iar pe cap ei poarta caciuli de blana sau coifuri.
Craii isi incep colinda in Ajunul Craciunului si merg din casa in casa pentru a vesti nasterea pruncului Isus. Alaiul este condus de Irod, dar prezenta acestora in gospodarii este anuntata de Inger, care cere voie gazdelor sa inceapa colinda.
„Vechimea acestui obicei nu o stie nimeni, se pierde undeva in negura timpului. Sunt insa documente de pe la 1800 care vorbesc despre acest obicei in Valea Jiului si avem poze de prin 1920”, a spus Emil Parau, unul dintre organizatorii Festivalului Crailor si participant direct la acest obicei pe vremea cand era flacau.
Desi a fost interzisa de regimul comunist, traditia crailor nu s-a pierdut, in multe zone obiceiul fiind pastrat nealterat, chiar daca rasplata in mere si covrigei a fost inlocuita cu bani. Chiar si asa, toti banii stransi in cele trei zile de colinda sunt pusi la un loc, iar Craii si invitatii lor petrec pana in zori.
In zona Jiet, situata in estul Vaii Jiului, se mai pastreaza si acum Jocul Crailor, la care participa tot satul. Acum, nu este oras sau sat in Valea Jiului unde sa nu existe macar cate o ceata de crai, dar de regula in fiecare cartier se afla o astfel de echipa, care repeta un an pentru ca sceneta este destul de grea.
Pentru Festivalul Crailor de la Lupeni, manifestare aflata la cea de-a sasea editie, echipele au fost riguros selectionate, dar chiar si asa au intrat in concurs nu mai putin de 18 cete de crai, din intreaga Vale a Jiului. Juriul a fost format din etnologi si profesori de specialitate din Deva si a fost condus de cunoscuta interpreta de muzica populara Mariana Anghel.
Au fost acordate premii pentru interpretare, dar si pentru originalitatea costumului, iar la final nimeni nu a plecat fara o distinctie. Premiul cel mare si l-a adjudecat Echipa „Cocs” din Lupeni (dupa numele cartierului de unde provine), iar premiul pentru cel mai pitoresc costum a revenit Crailor din Banita, unde traditia e pastrata ca la carte din mosi-stramosi.

Cele mai citite

Prințesa Kate Middleton a îmbrățișat o adolescentă bolnavă de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinţul William şi soţia sa Kate care s-au întâlnit cu Liz Hatton, o adolescentă bolnavă de cancer,...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Suceava: O femeie a fost strivită de un copac tăiat de angajații Primăriei

Incident şocant la Suceava: o angajată DGASPC a ajuns la spital cu fracturi la picioare şi lovituri la cap, după ce un copac tăiat...
Ultima oră
Pe aceeași temă