» Saptamana aceasta credinciosii ortodocsi de rit vechi au celebrat Nasterea Domnului.
» Pentru lipoveni Craciunul inseamna, inainte de toate, participarea la slujbele religioase specifice.
La aproape doua saptamani dupa ce majoritatea bisericilor au celebrat Nasterea Domnului, fideli calendarului iulian, lipovenii au sarbatorit Craciunul pe 7 ianuarie. Pe langa faptul ca nu au adoptat calendarul gregorian, acestia pastreaza si ritualul bisericesc nealterat, acelasi de la crestinarea Rusiei de acum mai bine de 1000 de ani. Astfel, in bisericile lipovenesti, slujbele religioase se oficiaza in limba slavona, dupa carti bisericesti vechi, lipovenii fiind pastratorii unui tezaur impresionant de carti si icoane vechi. Pentru sarbatorirea Nasterii Domnului, lipovenii din Navodari au participat la slujbele oficiate de batiusca Avvakum la noua biserica din oras, slujbe obositoare incepute inca din dupa-amiaza de Ajun. Apoi, pe 7 ianuarie, dis-de-dimineata, imbracati in straie traditionale, credinciosii au mers la Sfanta Liturghie. Indiferent de varsta, cu totii purtau pois-ul, un cordon la brau, barbatii fiind imbracati cu padiouca, un vesmant de culoare inchisa ce atinge pamantul, iar femeile obligatoriu cu batic pe cap si fuste lungi, care matura podelele.
La sfarsitul ceremonialului religios, lipovenii si-au urat "s praznicom Rajestvo Hristova" si fiecare a plecat spre casa lui pentru a gusta bunatatile pregatite special pentru aceasta mare sarbatoare. De pe masa Craciunului nu au lipsit: haladetul, racitura pe care lipovenii o fac fara usturoi si o mananca cu hrean, dar si borsul rusesc, sarmalele si friptura. Dulciurile, asteptate cu aceeasi nerabdare de cei mici, dar si de cei mari, constau atat in traditionalul cozonac, dar si in celebrele clatite rusesti, blini, cat si in kasa, un preparat din orez, zahar, multe oua si mirodenii. Dupa masa, au venit colindatorii. Au vestit in casele navodarenilor Nasterea Pruncului Isus carlasanii, adica numai cei ce canta in corul bisericii. Doar acestia au voie sa vina la casele credinciosilor dupa ce au luat binecuvantarea de la preot si sa aduca mesajul: "Hristos Rajdaetsea, slaviTe", "Hristos se Naste, slaviti-L"!
» Cu totii purtau pois-ul, un cordon la brau, barbatii fiind imbracati cu padiouca, un vesmant de culoare inchisa ce atinge pamantul, iar femeile obligatoriu cu batic pe cap si fuste lungi, care matura podelele.
» De pe masa Craciunului nu au lipsit: haladetul, racitura pe care lipovenii o fac fara usturoi si o mananca cu hrean, dar si borsul rusesc, sarmalele si friptura.