9.9 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialCrăciun pe stil vechi

Crăciun pe stil vechi

Ortodocşii de stil vechi au serbat Naşterea Domnului. În vestul ţării, cele mai importante comunităţi entice care folosesc calendarul iulian sunt sârbii din Banat şi ucrainienii din Maramureş. De exemplu, în Arad, aproximativ 2.000 de ortodocşi sârbi au sărbătorit Crăciunul. Slujba Sfintei Liturghii la sărbătoarea Naşterii lui Isus Christos a fost oficiată, vineri dimineaţă, la biserica ortodoxă sârbă cu hramul „Sfinţii Petar şi Pavle”, din centrul Aradului, de părintele protopop Ognean Plavsic.

Peste 200 de enoriaşi s-au strâns la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie şi a lua parte la arderea tradiţionalului „badniac”, un foc de tabără din crengi de stejar, aprins în curtea bisericii.

În jurul focului, copiii au spus poezii şi au colindat, după care Moş Crăciun le-a împărţit daruri. În acelaşi timp, cei mari au mâncat sarmale de post şi au băut ţuică fiartă.

Ca de obicei, în faţa credincioşilor a venit şi IPS Timotei, arhiepiscop ortodox al Aradului, pentru a transmite salutul său şi al credincioşilor din arhepiscopie, etnicilor sârbi din municipiul şi judeţul Arad, cu prilejul acestei mari sărbători creştine. La final, credincioşilor le-au fost împărţite bucheţele din crenguţe de stejar, legate cu panglici tricolore sârbeşti (roşu-alb-albastru) şi anafură.

„Potrivit vechii tradiţii, în comunităţile sârbeşti, în Ajunul Crăciunului, bărbaţii satului merg cu căruţele în pădurea cea mai apropiată, pentru a tăia trunchiul de copac care va deveni „badniacul” (trunchi de stejar sau de fag), pe care îl aduc mai apoi, seara, la biserică, rolul gazdei fiind preluat de preotul comunităţii”, spun etnologii.

Dad Moroz a ajuns la copiii ucrainieni

În satele ucrainiene din Maramureş, oamenii au mers în biserici pentru a participa la slujba de Crăciun. Gospodinele au aşternut masa de Crăciun, pentru care au gătit 12 feluri de mâncare, în amintirea celor 12 apostoli ai Domnului Isus Christos. Bărbaţii au aşternut otavă pe masă, pentru a simboliza paiele din Peştera din Betleem, iar apoi au legat cu un lanţ picioarele mesei, pentru a ţine unită familia tot anul. La copiii ucrainieni nu a venit Moş Crăciun, ci Dad Moroz. Acesta este tot un fel de Moş care aduce daruri, dar nu vine în sania trasă de reni, ci într-o troikă. Este vorba de o sanie trasă de trei cai, tipic rusească.

Cele mai citite

Primăria Sectorului 5 a fost atacată cibernetic. Hackerii au cerut 5 milioane de dolari

Primăria Sectorului 5 a anunțat sâmbătă un atac cibernetic asupra serverelor instituției, provocând îngrijorare printre angajați și cetățeni. În urma incidentului, hackerii au solicitat...

Donald Trump și J.D. Vance, vizați de un atac cibernetic atribuit Chinei

Autoritățile americane investighează un atac cibernetic suspectat a fi orchestrat de actori legați de China, care a vizat telefoanele fostului președinte Donald Trump și...

O listă anonimă cu numele presupușilor suspecți din rețeaua lui Ilan Șor, trimisă presei din Republica Moldova

O listă ce conține numele a câteva mii de persoane despre care se presupune că fac parte din rețeaua oligarhului fugar Ilan Șor și...
Ultima oră
Pe aceeași temă