28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialCraciun in "Ghetoul sinistratilor"

Craciun in „Ghetoul sinistratilor”

» Sinistratii din Tecuci vor petrece Craciunul in "Ghetoul sinistratilor" sau in modulele instalate langa ruine.

» Oamenii se simt abandonati atat de guvern, cat si de conducerea Consiliului Judetean Galati.

Sute de sinistrati din Tecuci isi vor petrece si in acest an Craciunul si Anul Nou in module, pentru ca nici Guvernul, nici Consiliul Judetului (CJ) nu au vrut sa ii ajute la reconstructia caselor, asa cum s-a intamplat cu sinistratii din nordul Moldovei si Maramures. In cele 70 de module din "ghetoul sinistratilor", amenajat in curtea unei foste unitati militare din Tecuci, locuiesc peste 200 de persoane. In alte module, raspandite prin cartierele maturate de viitura din 5 septembrie 2007, alte familii locuiesc in strada, la poarta vechii locuinte, ajunsa o ruina. In unele din curti, casa noua este doar o constructie inceputa si abandonata. Tot o ruina. Primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain, a incercat in zadar sa obtina de la guvern si CJ Galati fonduri pentru refacerea orasului si reconstruirea caselor. De la Guvern, sprijinul a fost dat in batjocura.

 

Viitura a afectat 1.600 de locuinte, in care locuiesc 2.000 de familii. Primaria a cerut de la Guvern acordarea a cate 3.000 lei pentru refacerea unei case  avariate si cate 5.000 lei pentru consolidarea unei case distruse. Guvernul a alocat numai 20.000 lei vechi pentru eliminarea efectelor inundatiilor si 130.000 lei pentru reabilitarea infrastructurii, in timp ce de la bugetul Tecuciului au fost cheltuite 500.000 lei pentru repararea partiala a infrastructurii si 300.000 lei numai pentru transportul materialelor de la depozitele primariei la locuintele distruse. Costul total al reabilitarii infrastructurii distruse este de 2.000.000 lei, din care guvernul a alocat numai 5%! Sinistratilor, Guvernul le-a dat doar materiale de constructii, dar cum majoritatea sunt pensionari sau oameni nevoiasi, materialele au ramas fie in depozitele primariei, fie stivuite prin curti.

In unele cazuri, noile case sunt constructii incepute si neterminate. In altele, sinistratii de etnie rroma si-au vandut materialele ca sa isi rezolve "grijile imediate".

 

Unii sunt mai egali decat altii
Discriminarea sinistratilor din Tecuci a fost evidenta in aceasta vara, cand sinistratilor din nordul Moldovei si Maramures li s-au dat, pe langa materiale, cate 3.000 lei pentru repararea casei avariate si 5.000 lei pentru recontruirea casei distruse. In iulie, primarul Tecuciului si-a reluat demersurile, iar zilele trecute Guvernul a mai dat ceva, dar tot in batjocura. A fost alocata suma de 4.875.500 lei, pentru manopera reconstructiei caselor. Din cele 505 cazuri de case distruse in totalitate, a fost acordata suma de 3.000 lei pentru reconstructie doar in 138 de cazuri. Din cele 238 cazuri de case avariate structural, a fost acordata suma de 1.000 de lei numai in 35 de cazuri. Din cele 650 de familii cu casele ceva mai usor avariate, numai 77 de familii vor primi cate 500 de lei. De o batjocura similara au avut parte sinistratii din Tecuci si din partea CJ Galati.

 

Desi dupa producerea viiturii conducerea CJ Galati a promis alocarea a 3.000.000 de lei, sprijin mentionat si in Conventia 530/10.10.2007 incheiata cu Primaria Tecuci, banii nu au fost dati nici astazi. Cauza ascunsa este ca primarul Tecuciului este de la PD-L, iar majoritatea din CJ Galati, PSD-PC-PNL, avea puternice disensiuni cu consilierii PD-L, in privinta aprobarii unui credit de 85 milioane lei, bani ce urmau sa fie impartiti clientelar pentru lucrari edilitare in comunele cu primari PSD, PC si PNL. In octombrie, la aprobarea unei noi rectificari a bugetului CJ, consilierul PD-L Mircea Toader a introdus amendamentul 6271/23.10.2008, prin care a solicitat ca, din zecile de milioane ce erau impartite, sa fie alocate trei milioane lei pentru refacerea Tecuciului.

Amendamentul a fost respins chiar si cu sprijinul consistent al celor doi reprezentanti ai Tecuciului in CJ Galati: consilierul PSD Gabriel Jelea a votat impotriva, iar consilierul PNL Viorel Cristovici a iesit din sala ca sa nu voteze "pentru".

Cele mai citite

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...

Mark Zuckerberg intră în exclusivistul club al celor mai bogați oameni, cu averi de peste 200 de miliarde de dolari

Creșterea remarcabilă a averii lui Mark Zuckerberg în 2024 l-a propulsat în rândul celor mai bogați oameni din lume, alăturându-se astfel lui Elon Musk...

România urcă pe locul 12 în clasamentul celor mai îmbătrânite națiuni, conform datelor ONU

România a devenit a 12-a cea mai îmbătrânită țară din lume în 2024, urcând o poziție față de 2019, când se afla pe locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă