Îmi aduc şi eu aminte când eram copil de extraordinara senzaţie de fericire şi de bine legată de Crăciun, de atmosfera sărbătorească din casă, de miasmele de cozonaci şi portocale. Este adevărat că decoraţiunile erau mult mai puţine, însă deosebit de pregnante. Globurile erau mari şi puternic colorate în doar 5 culori (roşu, albastru, galben, verde şi argintiu), extrem de strălucitoare iar lumânările erau mici şi colorate. Multe decoraţiuni erau făcute manual şi foarte migăloase.
Altele erau făcute de noi, ne spunea bunica cum. Aricii din poleială care se înfăşura pe vârful unui creion sunt un exemplu. Nu numai împodobirea bradului se făcea în familie, dar practic toate pregătirile, de la decorarea şi ornarea casei până la aranjarea mesei şi chiar pregătirea unor bucate, la care copiii dădeau deseori câte o mână de ajutor.
Mult din acest stil de viaţă revine acum în forţă. Practic este vorba de principiile legate de decorarea locuinţei, astfel încât să fie cât mai confortabilă şi caldă iar aranjarea decoraţiunilor, obiectelor şi accesoriilor să fie făcute după propria personalitate. Aceste activităţi, precum şi cele de bricolaj, sunt recomandate atât copiilor şi tinerilor, cât şi persoanelor adulte sau mai în vârstă, în special în aceste perioade de sărbătoare. Sunt activităţi aducătoare de bucurie şi se pot face în sânul familiei. Bineînţeles că noul, modernul nu trebuie excluse.
Un alt aspect este cel de păstrare a frumoaselor tradiţii, care se reflectă nu numai în decorarea în stil rustic, dar şi în practicarea şi încurajarea unor obiceiuri tradiţionale, cum sunt colindele.
Iar cum este sărbătoare, masa trebuie să fie la loc de cinste. Anul acesta, mai mult ca de obicei, pieţele şi târgurile special organizate abundă în delicioase preparate tradiţionale.
Sperăm ca sărbătorile să vă aducă în case magia Crăciunului, veselie şi simplitate serenă,cadouri şarmante, o împletire echilibrată a tradiţiilor cu modernul!
Tema săptămânii viitoare: Arta aranjării mesei de sărbătoare