Astăzi este a 115-a zi în care Costa Rica îşi asigură energia necesară exclusiv din surse regenerabile, consecutiv, notează Green Report.
Mica ţară din America Centrală se bazează pe un mix format din hidroenergie, energie eoliană, solară şi geotermală. Anul trecut, Costa Rica şi-a asigurat 99% din energie din surse regenerabile. A înregistrat 285 de zile în care a funcţionat fără combustibili fosili. Prin urmare, este foarte posibil ca anul acesta să obţină un nou record.
Autorităţile şi-au propus să renunţe complet la combustibili fosili în termen de 5 ani. Obiectivul ar putea fi realizat chiar mai rapid, dacă luăm în calcul investiţiile masive în infrastructura energiilor regenerabile şi evoluţia climatului, spun cei de la Inhabitat. Într-un an cu un climat obişnuit, hidrocentralele din Costa Rica pot asigura mare parte din energia necesară. Însă, când este secetă, ţara trebuie să-şi pornească generatoarele. S-a întâmplat în 2012 şi 2013.
În 2014, cantitatea de precipitaţii a revenit la normal. Specialiştii în schimbări climatice avertizează că astfel de fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente. Prin urmare, producţia de hidroenergie ar putea deveni fluctuantă.
Ministrul Mediului din Costa Rica are însă o soluţie: să construiască şi mai multe hidrocentrale. Activiştii de mediu susţin că o astfel de strategie va distruge şi mai mult habitatele naturale.
În construcţia hidrocentralelor, se intervine asupra cursurilor naturale ale râurilor. Intervenţia afectează migraţia peştilor, a jaguarilor şi a altor specii pe cale de dispariţie. De asemenea, populaţia din zonă este adesea strămutată.