21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCOSR poarta, pana una-alta, negocierile privind bugetul sportului

COSR poarta, pana una-alta, negocierile privind bugetul sportului

Octavian Morariu si Ioan Dobrescu, presedintele si secretarul general ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, au purtat negocierile cu Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, pentru bugetul sportului pe 2010.

Surprinzator, Doina Melinte, ramasa secretar de stat cu probleme de sport dupa alipirea Ministerului Tineretului si Sportului la Ministerul Educatiei si Cercetarii, nu numai ca nu a fost prezenta la discutii, dar pana ieri dimineata nici nu ii explicase ministrului situatia financiara cu care se confrunta federatiile nationale sportive la acest inceput de an.
Atat timp cat sportul romanesc a avut o conducere bine definita, indiferent ca s-a numit Ministerul Tineretului si Sportului sau Agentia Nationala pentru Sport, negocierile pentru buget s-au purtat intre sefii acelui organism si Guvern. In momentul de fata, sefii COSR nu au asteptat ca altcineva sa le sustina proiectul de buget pentru 2010. Cei doi s-au intalnit atat cu membrii comisiei pentru tineret si sport cat si cu ministrul Daniel Funeriu si au discutat direct pe marginea nevoilor financiare din 2010 atat ale miscarii olimpice, cat si ale federatiilor. Octavian Morariu a explicat ca pentru a-si desfasura activitatea in conditii normale COSR are nevoie de 30.700 lei si ca a pierde o treime din acest buget, intr-un an in care Romania participa la Jocurile Olimpice de iarna de la Vancouver si la Jocurile Olimpice de vara pentru Tineret de la Singapore,  ar putea avea consecinte ireparabile pentru inalta performanta de la noi.

"Suma de 30.700 lei am solicitat-o anul trecut fostului MTS, dar se pare ca dintr-o necunostinta a nevoilor reale ale miscarii olimpice de la noi, acestia au inaintat spre aprobare doar 20.414 lei. Acest lucru este inadmisibil pentru un manager din domeniul sportului", a spus Ioan Dobrescu.
In absenta Doinei Melinte, secretarul de stat cu probleme de sport din cadrul MECTS, Octavian Morariu  a explicat atat membrilor comisiei, cat si proaspatului ministru al Sportului, printre altele, si problemele financiare ale federatiilor sportive, care din cei aproximativ 10,4 milioane de lei noi necesari risca sa primeasca  doar jumatate. Pentru o mai buna identificare a problemelor sportului, Morariu si Funeriu au stabilit o intalnire saptamana viitoare.

Pana atunci, cea care va pleda cauza federatiilor sportive va fi Doina Melinte. "Eu nu am fost invitata la discutiile despre buget pentru ca acum sportul are ministru. Inca n-am apucat sa vorbesc pe aceasta tema cu dansul, dar o voi face (n.r. – Melinte urma sa se intalneasca cu ministrul la o zi dupa intalnirea acestuia cu sefii COSR si membrii comisiei pentru tineret si sport). Se pare ca s-a facut o incurcatura. Din suma de 104 miliarde lei vechi (n.r. – 10,4 milioane lei noi) pe care noi am depus-o la Ministerul de Finante in septembrie, ni s-a cerut o rectificare de aproximativ 49 miliarde.  Am facut o nota de fundamentare in care am explicat ca federatiile nu se pot descurca, dar inca nu stim ce se va intampla", a spus Doina Melinte, care lasa impresia ca, cel putin momentan, este depasita de situatie.

Cele mai citite

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă