22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCoruptia a atins si sportul alb

Coruptia a atins si sportul alb

» Sefii tenisului mondial vor o ancheta independenta privind problema coruptiei.
 
» Asupra Mafiei ruse planeaza principalele suspiciuni.

» "Nasul" lui Federer din 2007, ofertat sa masluiasca meciuri.

Flagelul meciurilor trucate si al coruptiei a atins se pare si tenisul mondial. In ultima vreme, o serie de declaratii ale unor jucatori de tenis de top international au "explodat" in presa internationala, subiectul fiind propunerile pe care le-au primit pentru a pierde anumite intalniri, contra unor sume considerabile de bani.
Zvonuri privind existenta de meciuri aranjate in tenis au circulat cu insistenta in circuitul profesionist, dupa ce ATP a deschis, in august, o ancheta in legatura cu un meci disputat de rusul Nikolay Davydenko in turul doi al turneului de la Sopot (Polonia). Site-ul de pariuri Betfair a decis sa suspende pariurile pe acest meci, dupa ce rusul a abandonat, din cauza unei accidentari, in fata lui Martin Vassallo Arguello, in momentul in care argentinianul conducea cu scorul de 2-6, 6-3, 2-1. Potrivit firmei de pariuri, aproximativ 3,4 milioane de lire sterline (5 milioane de euro) au fost pariate inainte de acel meci si in timpul primului set, ceea ce reprezenta de zece ori mai mult decat suma totala a pariurilor fixate in mod normal pentru un meci de acest gen.
Britanicul Andy Murray a declarat chiar, intr-un interviu acordat BBC, ca stie de coruptia din tenis si ca meciuri din circuitul ATP sunt trucate regulat, iar toti jucatorii sunt la curent cu aceste practici. "Este dezamagitor, dar toata lumea stie ca acestea sunt lucruri frecvente, mai ales ca este de notorietate cat de dificil se poate dovedi ca un jucator a falsificat voluntar un meci sau a incercat sa faca acest lucru. Orice tenisman poate juca bine la inceputul seturilor, iar pe final sa piarda game-urile decisive prin greseli neprovocate sau duble greseli", a afirmat Andy Murray.

O stire socanta, pe aceasta tema, a aparut si in presa britanica, cotidianul "The Sun" scriind in paginile sale ca tenismanul sarb Novak Djokovici (foto), unul dintre putinii jucatori care au reusit sa-l invinga pe Roger Federer – nr. 1 ATP, singurul care s-a impus in fata elvetianului anul acesta, a refuzat o oferta de 150.000 de euro pentru a pierde un meci la turneul de anul trecut de la Sankt Petersburg. Exemplele nu se opresc aici, mai multi jucatori, printre care americanul Paul Goldstein, belgianul Gilles Elseneer si rusul Dimitry Tursunov, au sustinut la randul lor ca au fost victimele unor tentative de coruptie.
Forurile care conduc tenisul mondial au ajuns la un acord privind necesitatea de a se efectua o ancheta independenta in ceea ce priveste problema meciurilor aranjate in acest sport. In cadrul unei reuniuni care a avut loc la Londra, responsabilii Federatiei Internationale de Tenis (ITF), ai Asociatiei Tenismanilor Profesionisti (ATP) si ai Asociatiei Jucatoarelor de Tenis Profesioniste (WTA), precum si cei ai Comitetului care se ocupa de cele patru turnee de Grand Slam au decis sa faca apel la un organism exterior pentru a conduce aceasta ancheta. "Desi nu gandim ca exista o problema de coruptie in sportul nostru, recunoastem ca exista o amenintare la adresa integritatii tenisului", se arata intr-un comunicat. Acest organism urmeaza sa fie desemnat ulterior.


"De la un anumit nivel este foarte greu sa te prefaci ca joci prost"

Toate declaratiile aparute in ultima vreme alimenteaza zvonurile conform carora in circuitul ATP exista partide trucate in beneficiul unor mafioti care se ocupa cu pariurile. Chiar si Florin Segarceanu, fost jucator de top si in prezent unul dintre tehnicienii care pregatesc echipa de Cupa Davis a Romaniei, nu exclude varianta ca mafia rusa ar putea fi vinovata de practici de acest gen. "Dupa parerea mea, cred ca zvonurile cu privire la acest subiect sunt putin exagerate. Dar daca stau sa ma gandesc, si in urma cu cativa ani Evgheni Kafelnikov a fost suspectat ca a pierdut intentionat niste meciuri. Cum deja este vorba de mai multi jucatori rusi, nu-i exclus ca mafia ruseasca sa nu fie straina de asemenea practici (n.r. – chestionat cu privire la posibile presiuni ale mafiei asupra sa, Davidenko a raspuns ca nu mai traieste la Moscova de la varsta de 15 ani, de cand s-a mutat in Germania, si nu cunoaste pe nimeni din mafie). Intr-adevar, este ciudat cum au fost pierdute unele partide, mai ales ca la un anumit nivel este foarte greu sa te prefaci ca joci prost. Singura varianta este sa te dai accidentat deoarece motive pot fi nenumarate si extrem de dificil de dovedit. Oricum, pana acum nu s-a demonstrat nimic si in opinia mea nu este vorba de o practica generala", a spus Florin Segarceanu.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...
Ultima oră
Pe aceeași temă