21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCorlăţean şi Deşciţa au semnat un Acord privind măsurile de întărire a...

Corlăţean şi Deşciţa au semnat un Acord privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit, luni, cu omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, la Kiev. Cei doi miniştri au semnat, luni, la Kiev, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii.

Citeşte şi: Ucraina vrea să semneze un acord cu UE în 17 sau 21 martie

Documentul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră, precizează sursa citată.

Conform MAE, Acordul are la bază Capitolul X privind măsurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt încurajate să încheie, în context bilateral, multilateral sau regional, „măsuri de consolidare a transparenţei şi încrederii”.

În cadrul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, Titus Corlăţean a transmis mesajul Guvernului României de „susţinere deplină” a integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi a condamnat încercările de acţiuni secesioniste. Ministrul a reiterat necesitatea ca orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea să se organizeze în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev, respectiv să fie conform normelor de drept internaţional şi cadrului constituţional şi legal în vigoare al Ucrainei, informează Ministerul de Externe. Cei doi miniştri au analizat „spectrul îngrijorător” al replicării unor astfel de fenomene secesioniste, precum şi posibila perspectivă a formării unui arc de conflicte prelungite în plan regional.

Totodată, cei doi miniştri au abordat tema parcursului european al Ucrainei, ministrul Titus Corlăţean reiterând susţinerea fermă pentru asocierea politică şi integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil. În acest sens, el a subliniat posibilitatea semnării capitolelor politice din Acordul de Asociere înainte de alegerile prezidenţiale, ce urmează să se desfăşoare în Ucraina la 25 mai, conform concluziilor Consiliului European din 6 martie 2014. Ministrul de Externe a arătat „determinarea României de a se implica activ, împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, se arată în comunicatul MAE. În acest sens, Corlăţean a exprimat disponibilitatea Guvernului României de a oferi asistenţă concretă Ucrainei în procesul amplu de reformă legislativă, instituţională şi economică avut în vedere ca parte a parcursului european şi în perspectiva unui posibil proces de aderare la Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Oleg Serebrian, ambasadorul Republicii Moldova la Paris, dezvăluie cine este actorul invizibil care ajută Rusia

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi chestiunea protecţiei minorităţilor.

Ministrul român a salutat decizia preşedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic în Ucraina şi a apreciat drept „încurajator” demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei Comisii tematice care să elaboreze proiectul unei noi legislaţii ucrainene în acest domeniu.

Cu ocazia vizitei la Kiev, ministrul Titus Corlăţean a depus flori în Piaţa Independenţei în memoria cetăţenilor ucraineni victime ale confruntărilor din contextul acţiunilor recente de protest din Ucraina, mai informează MAE.

Vizita ministrului Titus Corlăţean se înscrie în eforturile depuse de autorităţile de la Bucureşti pentru soluţionarea paşnică a crizei din Ucraina.

Şeful diplomaţiei române a discutat deja telefonic cu omologul său ucrainean, despre poziţia ţării noastre. România este ţara din Uniunea Europeană care are cea mai mare graniţă cu Ucraina.

Cele mai citite

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...

DSU are capacitatea operațională crescută acolo unde există avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt

Capacitatea operaţională va fi crescută în judeţele aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt şi vor fi prealertate două elicoptere dotate...

Suceava: ISU intervine pentru salvarea unui bărbat surprins de un mal de pământ

Un bărbat a fost surprins de un mal de pământ în timp ce săpa o fântână, în localitatea Călugăreni, comuna Adâncata, au anunţat reprezentanţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă