18.5 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCorlฤƒลฃean: MAE nu a primit rฤƒspuns de la Rusia privind declaraศ›iile lui...

Corlฤƒลฃean: MAE nu a primit rฤƒspuns de la Rusia privind declaraศ›iile lui Rogozin

Ministrul de Externe Titus Corlฤƒศ›ean a precizat, luni, la Bruxelles, cฤƒ nu a primit nici un rฤƒspuns din partea MAE rus privind declaraลฃiile ลŸi ameninลฃฤƒrile lui Dmitri Rogozin la adresa României, conform Mediafax. 

"Vreau sฤƒ cred (…) cฤƒ este vorba de acelaลŸi joc provocator pe care îl cunoaลŸtem, însฤƒ de aceastฤƒ datฤƒ a trecut de o linie roลŸie ลŸi asta ne-a obligat la nivelul MAE sฤƒ adoptฤƒm o poziลฃie oficialฤƒ ลŸi sฤƒ solicitฤƒm aceste clarificฤƒri din partea MAE rus", a spus ministrul de Externe.

ลžeful diplomaลฃiei ลŸi-a exprimat speranลฃa cฤƒ situaลฃia va rฤƒmâne "în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile". "Dacฤƒ am luat totuลŸi cu adevฤƒrat în serios ameninลฃฤƒrile cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupฤƒ cu bombardamente, atunci probabil cฤƒ aspectele de securitate în UE, în Europa de Est ar exploda", a mai spus Corlฤƒลฃean.

"La solicitarea Statelor Unite, România ลŸi-a închis spaลฃiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sฤƒ trec", afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbฤƒtฤƒ pe Twitter, din Transnistria, citat de agenลฃia Itar-Tass.

Rogozin încearcฤƒ sฤƒ revinฤƒ din Transnistria – unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei – la Moscova.

"Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", afirma Rogozin, subliniind cฤƒ sancลฃiunile nu-l vor determina sฤƒ-ลŸi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

În replicฤƒ la aceste afirmaลฃii, MAE român a solicitat sâmbฤƒtฤƒ lฤƒmuriri de la partea rusฤƒ.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notฤƒ cu surprindere de postarea de astฤƒzi, 10 mai 2014, de cฤƒtre vicepremierul guvernului Federaศ›iei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sฤƒu, conform cฤƒreia «România la cererea SUA ลŸi-a închis spaลฃiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sฤƒ zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciazฤƒ cฤƒ ameninลฃarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de cฤƒtre un vicepremier rus, reprezintฤƒ o declaraลฃie foarte gravฤƒ, în actualul context regional, în care Federaลฃia Rusฤƒ a încฤƒlcat suveranitatea ลŸi integritatea teritorialฤƒ a Ucrainei, iar forลฃe separatiste proruse violeazฤƒ grav ordinea publicฤƒ din statul vecin", se aratฤƒ în comunicatul transmis sâmbฤƒtฤƒ de MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicitฤƒ autoritฤƒศ›ilor de la Moscova, ministerului rus de externe, "sฤƒ precizeze public dacฤƒ afirmaศ›iile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintฤƒ poziศ›ia oficialฤƒ a guvernului Federaศ›iei Ruse faศ›ฤƒ de România ca stat membru UE ลŸi NATO".

"În acelaลŸi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteลŸte cฤƒ România a susลฃinut, susลฃine fฤƒrฤƒ echivoc ลŸi respectฤƒ întru totul regimul de sancลฃiuni instituit de Uniunea Europeanฤƒ în raport cu acลฃiunile care submineazฤƒ sau ameninลฃฤƒ integritatea teritorialฤƒ, suveranitatea ลŸi independenลฃa Ucrainei", se mai aratฤƒ în comunicat.

Cele mai citite

Barcelona ar putea reveni pe Camp Nou รฎn decembrie!

Barcelona s-ar putea รฎntoarce pe noul stadion Spotify Camp Nou รฎncฤƒ din luna decembrie, dacฤƒ planul preศ™edintelui Joan Laporta va fi aprobat de Adunarea...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...

Franศ›a: Un avion de mici dimensiuni a cฤƒzut peste o casฤƒ

Un accident aviatic a avut loc luni รฎn localitatea La Bretonniรจre-la-Claye, Franศ›a, unde un avion de mici dimensiuni s-a prฤƒbuศ™it รฎn zidul unei case....
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ