La nici o saptamana de la testarea bombei atomice, Coreea de Nord se vede mai izolata ca oricand pe plan mondial, dupa ce sambata Consiliul de Securitate al ONU a impus Phenianului sanctiuni economice si comerciale.
Rezolutia 1718, adoptata in unanimitate de catre cei 15 membri ai Consiliului, instituie un embargo asupra „armelor si materialelor conexe”, „materialelor avand legatura cu tehnologia nucleara sau cea pentru rachete”, precum si asupra „produselor de lux”. Textul cere tuturor statelor membre ONU „sa coopereze pentru a asigura respectarea acestor embargouri, inclusiv prin inspectarea oricarei incarcaturi avand drept destinatie sau origine Coreea de Nord”.
Asa cum cerusera SUA si Japonia, documentul adoptat precizeaza ca membrii Consiliului „actioneaza in baza Capitolului VII” din Carta ONU (care prevede inclusiv posibilitati de actiune militare), dar „iau masuri in baza articolului 41 al Capitolului VII”. Acest articol, mentionat la solicitarea Chinei, prevede masuri ce „nu implica utilizarea fortei armate”. Rezolutia „condamna testul nuclear proclamat de Coreea de Nord” si ii cere „sa se abtina de la orice alt test nuclear sau tir de racheta balistica”. Textul nu implica un embargo total asupra armelor destinate Phenianului, insa interzice explicit vanzarea de rachete, tancuri, nave de lupta, avioane militare sau sisteme de artilerie.
Sanctiunile vor fi ridicate in cazul in care Coreea de Nord va respecta prevederile rezolutiei. Sunt, insa, slabe sperante in acest sens, judecand dupa reactia ambasadorului nord-coreean la ONU, Pak Gil-yon, care a acuzat Consiliul ca utilizeaza „metode de gangster”.
Adoptarea documentului a fost salutata de comunitatea internationala. „Aceasta initiativa a Natiunilor Unite, care a fost rapida si ferma, arata ca suntem uniti in decizia noastra de a vedea o Peninsula Coreeana denuclearizata”, a declarat presedintele SUA, George W. Bush. UE sustine, de asemenea, sanctiunile impuse Phenianului, in timp ce Japonia a oferit sprijin logistic in vederea inspectarii incarcaturilor nord-coreene.
Ban, in fruntea ONU
Noul secretar general al ONU, sud-coreeanul Ban Ki-moon, s-a declarat „profund onorat” sa devina cel de-al doilea asiatic care va conduce organizatia. Ban (62 de ani) a fost ales prin aclamatii in inalta functie, urmand sa-i succeada la 1 ianuarie 2007, pentru un mandat de cinci ani, ghanezului Kofi Annan. In opinia sa, ONU trebuie sa promita mai putin si sa realizeze mai mult. Printre prioritati: protectia drepturilor omului, lupta impotriva saraciei, a SIDA, a degradarii mediului, a terorismului si a proliferarii armelor de distrugere in masa.
Scolit la Kennedy School, in cadrul universitatii americane Harvard, Ban Ki-moon a imbratisat in 1970 cariera diplomatica. Fost ministru de Externe al Coreii de Sud, el devine cel de-al 8-lea secretar general al ONU, de la crearea organizatiei in 1945.