Zidul informaţional ridicat de regimul nord-coreean în relaţia cu exteriorul a început să aibă fisuri – zeci de nord-coreeni organizaţi în reţele finanţate din Coreea de Sud au pus pe picioare un fel de serviciu jurnalistic clandestin care furnizează informaţii despre viaţa de zi cu zi în statul stalinist.
Potrivit New York Times, reţelele au fost create de dezertori nord-coreeni şi activişti pentru drepturile omului din Sud prin tehnici specifice ser-viciilor secrete. Cu toate că nu este vorba de secrete de stat, poveştile despre viaţa în Coreea de Nord oferite de jurnaliştii sau spionii de ocazie ar fi fost imposibil de obţinut din cauza cenzurii şi a controlului din interiorul dictaturii lui Kim Jong-il.
Chiar dacă sunt adesea contradictorii, unele dintre ar-ticolele furnizate de informatorii din Coreea de Nord prin intermediul telefoanelor mobile traficate din China s-au dovedit a fi importante.
Cele cinci pagini de internet care publică producţia nord-coreenilor recrutaţi în lupta împotriva cenzurii au fost primele care au relatat despre revolta nord-coreenilor faţă de reevaluarea monedei naţionale de anul trecut. Decis să pună capăt manifestărilor capitaliste embrionare create în jurul pieţelor particulare de alimente – tolerate după foametea din anii 1990, regimul de la Phenian a decis să denomineze wonul printr-un procedeu care însemna practic confiscarea economiilor acumulate de cei mai întreprinzători. Protestele spontane au făcut însă ca dictatura să dea un pas înapoi – regimul a identificat rapid un ţap ispăşitor în persoana unui înalt funcţionar din Ministerul Finanţelor, l-a executat şi a ridicat pragul de la care pornesc practic confiscările.