Coreea de Nord a dezminţit în noaptea de miercuri spre joi că a recurs la tiruri de artilerie în apropiere de frontiera cu vecinul său sud-coreean, dând asigurări că au fost folosiţi doar explozibili pentru lucrările de construcţie, a anunţat agenţia oficială KCNA, relatează Mediafax.
„Au fost folosiţi explozibili normali într-o regiune (…) apropiată de cinci insule din marea occidentală a Coreei în cadrul (unor lucrări) de construcţie”, scrie KCNA, citându-l pe reprezentantul nord-coreean în aceste negocieri militare cu Sudul.
Seulul a denunţat, miercuri, două salve de artilerie ale Phenianului în această zonă în apropiere de frontiera maritimă a celor doi inamici din Marea Galbenă şi a declarat că forţele sale au ripostat.
„Susţinătorii războiului sud-coreeni au transmis o dezinformare că armata Republicii democrate a poporului Coreei a recurs la o provocare cu artilerie”, continuă KCNA.
Potrivit agenţiei, Sudul ar fi vrut ca „prin aceste falsuri să îşi atingă obiectivul sinistru” de a justifica organizarea, săptămâna viitoare, a unor manevre militare comune anuale cu Statele Unite, faţă de care Phenianul a protestat.
Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, militarii din Sud au ripostat de fiecare dată prin somaţii la salvele Coreei de Nord, lansate către Linia de limită nord (NLL, Northern limit line), ce constituie partea maritimă disputată a frontierei intercoreene.
Ministerul nu a exclus posibilitatea ca salvele nord-coreene să fi fost lansate în cadrul unui exerciţiu.
Potrivit unui locuitor citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, artileria nord-coreeană a lansat trei obuze de fiecare dată.
În cadrul primului incident, unul dintre obuzele lansate de Nord a căzut în apropiere de insula sud-coreeană Yeonpyoang, bombardată de Phenian la sfârşitul lui noiembrie 2010, un atac care s-a soldat cu patru morţi în rândul sud-coreenilor şi a declanşat o criză internaţională.
Exploziile au provocat o scurtă mişcare de panică în rândul celor 1.800 de locuitori ai insulei, care se pregăteau să îşi părăsească locuinţele pentru a merge în adăposturi. Autorităţile le-au cerut până la urmă să se întoarcă acasă graţie calmării situaţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al comitatului Ongjin, din care face parte insula.
Aceste incidente, care au avut loc în timp ce relaţiile dintre cele două ţări s-au detensionat uşor de la sfârşitul lui iulie, subliniază nervozitatea extremă a celor două Corei de o parte şi de cealaltă a frontierei maritime.