0.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord are super ofertă la telefoane mobile: 350 de dolari,...

Coreea de Nord are super ofertă la telefoane mobile: 350 de dolari, într-o ţară în care venitul mediu lunar este de 15 dolari

Coreea de Nord – ţara cu o singură reţea de telefonie mobilă, Koryolink – va avea, până la sfârşitul anului, un milion de utilizatori ai reţelei 3G de telefonie mobilă, după aproape 4 ani de când oamenii erau trimişi în lagărele de concentrare sau chiar executaţi sub acuzaţia de utilizare a unui telefon mobil.

Cei mai mulţi utilizatori locuiesc în Phenian (Pyongyang), capitala ţării, acolo unde se află majoritatea persoanelor înstărite care îşi permit să cumpere un telefon mobil şi să plătească facturile, relatează Reuters.

În urmă cu doi ani, existau mai puţin de 70.000 de utilizatori ai telefoniei mobile în Coreea de Nord.

„De doi ani, numărul utilizatorilor a crescut teribil”, a declarat Michael Hay, avocat şi consultant de afaceri, stabilit în Phenian în urmă cu şapte ani. „Toate chelneriţele au un telefon mobil. Să nu mai vorbim despre oamenii de afaceri, care nu se despart niciodată de telefoanele mobile şi-şi întrerup deseori conversaţiile pentru a vorbi la telefon.”

Reţeaua este construită de o companie egipteană

Interdicţia folosirii telefoanelor mobile a fost anulată în 2008, fiind semnat un contract cu o durată de patru ani cu Orascom, o companie egipteană, pentru a construi o reţea 3G în parteneriat cu Guvernul nord-coreean.

Un raport realizat în această lună de Institutul Nautilus pentru Securitate şi Durabilitate afirmă faptul că 60% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani din Phenian – un oraş cu o populaţie de 3 milioane de locuitori verificaţi cu stricteţe de către autorităţi în privinţa persmiselor de şedere – folosesc telefoanele mobile.

Taxele au scăzut în acest an, datorită creşterii masive a cererii, se arată în raport. Însă nu se poate vorbi cu cineva din străinătate şi nu există Internet. Guvernul domină, încă, toate fluxurile de ştiri într-o ţară în care majoritatea populaţiei se află sub limita sărăciei.

Telefonul mobil, prea scump pentru cetăţeni

Deşi reţeaua 3G acoperă 94% din populaţie, ea nu acoperă, totuşi, decât 14% din teritoriul ţării, conform declaraţiilor oficiale ale Orascom. Nord-coreenii care au fugit în Sud au declarat că este mult prea scump, pentru cea mai mare parte dintre cetăţeni, să cumpere un telefon mobil şi să plătească facturile aferente. Telefoanele mobile costă aproximativ 350 de dolari într-o ţară în care venitul mediu lunar este de 15 dolari.

Mulţi dintre nord-coreeni folosesc telefoane chinezeşti, codate pentru reţelele din China, însă acestea nu sunt utile decât în zonele foarte apropiate de graniţă.

Telefonia mobilă nu este o ameninţare pentru regimul de la Phenian

Analiştii au declarat că reţeaua 3G nu reprezintă, momentan, o ameninţare pentru guvernul de la Phenian şi că este puţin probabil ca revoluţiile din statele arabe, organizate cu ajutorul telefoniei mobile şi a internetului, să se repete şi în Coreea de Nord. Autorităţile controlează cu stricteţe gradul de informare al cetăţenilor cu privire la ceea ce se întâmplă dincolo de graniţele ţării şi nu există o dorinţă imediată de revoltă în statul nord-coreean.

Creşterea interacţiunii dintre oameni este o problemă pentru regimul de la Phenian, însă pe termen lung. Ar putea trece chiar şi zeci de ani până când situaţia s-ar putea transforma într-un focar de nemulţumire internă”, a declarat Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seoul.

Anularea interdicţiei de folosire a telefoanelor mobile a pavat drumul companiei Orascom pe piaţa nord-coreeană, care a cheltuit peste 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea reţelei 3G. Săptămâna trecută, Orascom a raportat cifra de 800.000 de utilizatori ai reţelei, comparativ cu cifra de 300.000 care a fost înregistrată la începutul anului.

Cele mai citite

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...
Ultima oră
Pe aceeași temă