2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCopilul-minune de la Cambridge

Copilul-minune de la Cambridge

Arran Fernandez, un adolescent genial de 15 ani din Marea Britanie, va deveni, luna viitoare, cel mai tânăr student la Cambridge din ultimii 237 de ani.

Arran nu a fost niciodată la şcoală, fiind educat acasă, de tatăl său. Băiatul va începe în octombrie o specializare în matematică la Colegiul Fitzwillian din cadrul Cambridge. William Pitt cel Tânăr, un alt copil-minune, a studiat la aceeaşi şcoală în 1773, la vârsta de 14 ani.

„Abia aştept să merg la cursuri. M-am uitat deja pe cărţile din primul an şi nu sunt foarte grele. Sunt încântat că merg la Cambridge, deşi sunt obişnuit să stabilesc recorduri în educaţie. Acest lucru nu este însă important pentru mine. Sunt mai interesat de cursurile în sine decât de compararea mea cu alţi oameni care urmează aceleeaşi specializare”, a spus Fernandez.

Totuşi, din cauza vârstei sale, tânărul nu va putea participa la festivităţile tradiţionale ale bobocilor de la începutul anului universitar, stropite din plin cu alcool. „Nu mi se pare că pierd mare lucru. Chiar dacă aş fi avut 18 ani, tot nu aş fi avut chef să ies şi să beau”, a spus el.

Arran avea cinci ani când a devenit cea mai tânără persoană care a primit certificatul GCSE la matematică, examen care se susţine de obicei în jurul vârstei de 16 ani, depăşind-o pe Ruth Lawrence, care reuşise aceeaşi performanţă la nouă ani. La cinci ani însă, Arran nu voia să devină matematician, ci şofer de TIR.

I s-a oferit un loc la Cambridge în ianuarie, când avea 14 ani, cu condiţia să aibă şi certificatul de cunoştinţe avansate la fizică, echivalent Bacalaureatului, lucru care i-a reuşit cu brio. Băiatul avea deja acest certificat în matematici avansate de anul trecut, şi în matematică, din 2008.

Altă condiţie pusă de cei de la Cambridge a fost să îşi ia certificatul GCSE în alte trei materii care să nu aibă legătură cu matematica sau fizica, pentru a-şi lărgi aria de cunoştinţe. Fernandez a ales limba şi literatura engleză şi limba franceză, luând examenele vara aceasta.

Pe urmele lui Hawking

Specializarea pe care o va urma Arran la Cambridge se numără printre cele mai dificile din lume, foşti studenţi care au studiat după aceeaşi programă fiind Isaac Newton şi Stephen Hawking.

„Colegiul Fitzwilliam este mândru să confirme că Arran Fernandez a întrunit condiţiile necesare unei specializări în matematică în cadrul acestei universităţi. Fitzwilliam analizează toate aplicaţiile cu multă grijă, indiferent de trecutul candidatului. Potenţialul academic ieşit din comun al lui Arran a fost apreciat”, a spus Paul Chirico, profesor la Universitatea Cambridge.

Arran se va muta din oraşul său natal, Surrey, pentru a locui cu tatăl său în chirie, în Cambridge. Mama sa, Hilde, va rămâne în casa familiei şi îşi va vedea fiul doar la sfârşit de săptămână şi în vacanţe. Chiar dacă vor sta despărţiţi, părinţii spun că sunt foarte mândri de realizările fiului lor.

Băiatul are planuri mari: ar vrea să rezolve ipoteza Riemann, o teorie despre modelul numerelor prime care le-a dat bătăi de cap marilor matematicieni timp de 150 de ani. Deşi speră la o carieră în cercetare matematică, Fernandez este interesat şi de literatură: a scris o carte despre operele lui Shakespeare şi este în tratative cu mai multe edituri, pentru publicarea ei.

Cealaltă faţă a genialităţii

De-a lungul timpului, mai mulţi copii geniali au reuşit performanţe academice, fiind acceptaţi de universităţi prestigioase la vârste foarte fragede. Totuşi, unii dintre ei au regretat că au fost despărţiţi de prieteni şi au început facultatea atât de devreme, renunţând la copilărie în favoarea studiilor.

Ruth Lawrence, femeia care deţinuse iniţial recordul GCSE la matematică, luând examenul la nouă ani, a ajuns la Universitatea Oxford la 12 ani şi în prezent, la vârstă de 39 de ani, este profesor de matematică în Ierusalim. Este căsătorită şi are doi copii, pe care însă nu i-ar sfătui să urmeze acelaşi traseu în viaţă ca şi ea.

Un alt copil-minune, Sufiah Yusof, a obţinut un loc la Universitatea Oxford în 1997, la 13 ani, tot pentru a studia matematica. În 2001 însă, imediat după ce şi-a dat examenele finale pentru anul respectiv, a fugit de la şcoală.

A fost găsită în Bournemouth două săptămâni mai târziu, lucrând ca ospătăriţă într-o cafenea, şi a refuzat să se întoarcă acasă. Şi-a motivat comportamentul spunând că părinţii săi i-au făcut viaţa foarte grea şi a trăit în continuare cu o familie adoptivă.

Nu şi-a mai teminat studiile, iar în martie 2008, un reporter de la News of the World a descoperit că lucra ca prostituată, sub numele de Shilpa Lee. În present însă, este asistent social.

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă