30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCopilot devenit pirat al aerului

Copilot devenit pirat al aerului

Un avion Boeing 767-300, cu 202 pasageri şi membri ai echipajului la bord şi care asigura legătura între Addis Abeba (Etiopia) şi Roma, a fost constrâns, luni în zori, să aterizeze pe aeroportul internaţional din Geneva, după ce fusese deturnat de un „pirat al aerului“, care ulterior s-a dovedit a fi chiar copilotul. Acesta s-a predat şi a cerut azil politic în Elveţia, iar autorităţile aeroportuare au anunţat că toţi pasagerii sunt în siguranţă şi au fost îmbarcaţi pentru destinaţia lor iniţială.

Ethiopian Airlines a confirmat într-un comunicat că unul dintre avioanele sale a fost „forţat să aterizeze“ la Geneva şi a adăugat că toţi pasagerii şi membrii echipajului sunt în siguranţă. Avionul care efectua cursa ET-702 a părăsit capitala etiopiană Addis Abeba la ora locală 3.00 şi urma să aterizeze ieri la Roma la ora locală 4.40, dar a făcut o „escală neprevăzută“ în oraşul elveţian, potrivit poliţiei din Geneva.

Copilotul (un etiopian născut în 1983) a încuiat uşa cabinei de pilotaj când pilotul s-a dus la toaletă şi a deturnat avionul, cerând azil politic în Elveţia. Aterizând pe aeroportul din Geneva, a cerut să facă plinul, timp în care a coborât, pe o coardă, pe fereastra cabinei şi s-a predat poliţiei.

Scurta dramă de la Geneva din dimineaţa de luni a provocat anularea unor zboruri court-courrier, restul curselor fiind dirijate spre alte aeroporturi.

Responsabilii aeroportului din Cairo au precizat că pilotul etiopian informase turnul de control din Abou Simbel că avionul său fusese deturnat, dar nu ceruse aterizarea în Egipt. Unul dintre pasagerii aflaţi la bord, Francesco Como (25 de ani), a declarat pentru Tribune de Geneve: „Copilotul cred că era nebun. Din ce am înţeles, pilotului i-a fost interzisă intrarea în cabină după ce s-a dus la toaletă. Deturnarea a început când ne aflam încă în spaţiul aerian al Sudanului. Apoi am recunoscut, privind prin hublouri, Alpii. Când avionul a început coborârea spre Geneva, au fost momente de mare teamă“.

Copilotul în vârstă de 31 de ani se numeşte Hailemedehin Abera Tagegn şi lucrează la compania aeriană de cinci ani. Bărbatul nu are cazier penal.

„Din ceea ce ştim, este sănătos”, a precizat ministrul Informaţiilor, Redwan Hussein. „Decizia de a deturna avionul sfidează raţiunea; niciun motiv politic, social sau economic nu justifică deturnarea propriului avion şi a deveni infractor”, adaugă oficialul etiopian, subliniind că, în opinia lui, copilotul nu ar avea niciun motiv să fugă din Etiopia.

Numărul total al persoanelor aflate la bordul avionului etiopian era de 193, printre care un copil. Potrivit ministrului etiopian al Informaţiilor, Redwan Hussein, la bordul avionului se aflau 139 de cetăţeni italieni, 11 americani, 10 etiopieni, dar şi un număr neprecizat de cetăţeni români, nigerieni, francezi, irlandezi şi germani.

Precedente

În Etiopia – a doua ţară ca număr al populaţiei din Africa Sud-Sahariană – opoziţia şi militanţii pentru drepturile omului acuză guvernul că sufocă disidenţa şi torturează deţinuţii politici. Însă destul de rar funcţionarii sau angajaţii guvernamentali (Ethiopian Airlines este gestionată de stat) cer azil politic.

Cazul ultimului înalt responsabil care a fugit în SUA datează din 2009. În 1993, un etiopian a folosit un pistol ascuns în pălărie pentru a deturna un avion de linie german cu destinaţia New York, fiind condamnat la 20 de ani într-o închisoare americană. Doi ani mai târziu, poliţia din Grecia a arestat un pirat al aerului etiopian care ţinea un cuţit la gâtul unei stewardese a Olympic Airways şi cerea azil politic.

În 1996, 125 de persoane au fost ucise când un avion de linie al Ethiopian Airlines, deturnat de piraţi care au cerut să fie transportaţi în Australia, s-a prăbuşit în Oceanul Indian, din lipsa carburantului. În 2002, doi pasageri înarmaţi cu mici cuţite şi o instalaţie explozivă au încercat deturnarea unui zbor intern, dar au fost doborâţi de agenţii care asigurau securitatea zborului.

Ultima oră: printre pasagerii aeronavei Ethiopian Airlines se aflau şi români, a anunţat aseară ministrul etiopian al Informaţiilor, citat de AFP.

 

Cele mai citite

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...

Răspunsul Hezbollah după moartea liderului său Hassan Nasrallah

Gruparea teroristă Hezbollah a confirmat, sâmbătă, moartea liderului său, Hassan Nasrallah, după ce Israelul a anunțat că acesta a fost ucis vineri într-un atac...

Alerte meteo de ploi torențiale și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării, începând de sâmbătă

Meteorologii au emis avertizări de ploi abundente și torențiale pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, precum și Carpații Meridionali...
Ultima oră
Pe aceeași temă