12.4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCopiii şi bătrânii, cei mai puţin discriminatori faţă de străinii de alte...

Copiii şi bătrânii, cei mai puţin discriminatori faţă de străinii de alte rase

Un studiu efectuat pe baza unui experiment social şi intercultural într-un hypermarket din Bucureşti de Ziua Drepturilor Omului arată că  tinerii şi adulţii au fost cei mai indiferenţi faţă de minorităţi şi alte rase.

Experimentul, realizat de Centrul de Informare ONU pentru România cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului indică faptul că încă nu obişnuim să comunicăm firesc şi deschis cu persoane de alte rase şi culturi într-o situaţie socială cotidiană.

În experiment au fost implicaţi peste 4000 de bucureşteni, care se aflau la cumpărături în magazin şi care au interacţionat timp de cinci ore cu  voluntari din Africa,  Asia şi Europa. Reacţiile, atitudinile sau gesturile lor au fost observate de către specialişti de la Centrul de Informare ONU şi o echipă de sociologi şi studenţi de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice/ SNSPA dar şi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.

Conform studiului, atitudinile şi comportamentele persoanelor care au interacţionat cu voluntarii de alte etnii şi rase au fost diferite. În majoritatea cazurilor de interacţiune, bucureştenii şi volunatari au avut un dialog deschis şi prietenos. Dar  au existat şi persoane care au reacţionat cu ostilitate şi suspiciune la contactul cu voluntarii, refuzând dialogul cu aceştia.

Din perspectiva vârstei, echipa de sociologi a arătat că segmentele cele mai deschise către interacţiune au fost adulţii de peste 50 de ani şi copiii. In cazul primei categorii a fost observată şi cea mai largă şi variată gamă de reacţii: de la deschidere, curiozitate şi  până la dorinţa de a continua şi dezvolta interacţiunea cu voluntarul.

„Una din explicaţiile pentru atitudinile observate la categoria de vârstă peste 50 de ani – deschidere, curiozitate – poate fi legată de aspecte ce ţin de reminiscenţe din perioada comunistă, în care interacţiunea cu persoanele din afara ţării era interzisă şi astfel de situaţii erau extrem de rare.” afirmă Dan Petre, sociolog şi doctor în comunicare, cadru universitar FCRP/SNSPA.

Copiii, pe de altă parte, au manifestat cea mai mare deschidere de interacţiune cu voluntarii, fiind deosebit de curioşi şi prietenoşi.

O concluzie mai puţin aşteptată a acestor observaţii menţionează faptul că tinerii (20 – 25 ani) şi adulţii (25 – 45 ani) au fost cei mai indiferenţi la acest tip de interacţiune. Majoritatea au avut un comportament grăbit, foarte puţin receptiv în interacţiune, fără să manifeste curiozitate faţă de prezenţa voluntarilor. „Fiind persoane foarte active social, cu oportunităţi mai mari de expunere la modele de interacţiune de acest tip prezentate de mass media şi diverse produse culturale, tinerii şi adulţii sunt mai puţin marcaţi de experienţa contactului direct cu persoane de alte rase sau etnii. Pe de altă parte, aceştia sunt mai preocupaţi de aspectele concrete ale vieţii de zi cu zi decât de implicarea activă în sprijinirea unor cauze sociale” continuă Dan Petre.

Totodată, conform sociologilor, chiar şi în situaţiile de interacţiune pozitive, atitudinea deschisă din partea persoanelor este manifestată mai degrabă la un nivel exterior decât unul interior. „Se poate vorbi despre o stare difuză de suspiciune, care se explică mai degrabă prin faptul că nu suntem încă obişnuiţi să ne întâlnim în situaţii obişnuite de consum de zi cu zi cu persoane de alte etnii şi rase, decât printr-o tendinţă de discriminare”. – a concluzionat Dan Petre.

Sub sloganul „Adevărul nu discriminează. Vorbeşte din inimă. Nu discrimina!”, evenimentul a adunat un număr impresionant de suporteri şi voluntari: Zoli Toth, liderul trupei Sistem si Kamara, componentul trupei Alb Negru care s-au implicat voluntar devenind ambasadori ai mesajelor antidiscriminare; Apa Nova Bucureşti şi real,-Hypermarket, care au susţinut proiectul, Asociaţia Cultura Păcii, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA, agenţia GMP, radio ZU, precum şi studenţii străini din cadrul Universităţii Bucureşti, Politehnica Bucureşti şi al programului de schimb cultural Erasmus.

Conform celei mai recente statistici a Oficiului Român pentru Imigrări (Octombrie 2010), în România, din totalul celor aproximativ 60.000 de străini cu şedere legală, 23.003 de persoane provin din Europa, în timp ce 29.002 din China. De asemenea, alte 4.045 de persoane provin din Africa, iar restul din America de Nord, America de Sud sau Australia. Totodată, Moldova, Turcia şi China sunt cele mai frecvente ţări de origine. În Bucureşti sunt 22.687 de străini cu şedere legală, dintre care 14.585 din Asia, şi provin din ţări ca Moldova, China, Turcia, Siria, Liban, dar şi Irak, Iran şi Statele Unite ale Americii.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) de la începutul acestui an, 10.934 de persoane au depus jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române, ultima ceremonie având loc chiar ieri, 9 decembrie, pentru 481 de persoane.

Pe data de 10 decembrie, la nivel mondial se celebrează faptul că „toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi”. Din 1948, când Adunarea Generală a ONU a adoptat şi proclamat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, data de 10 decembrie a devenit un simbol internaţional, o zi în care statele lumii îşi reafirmă angajamentul de respectare şi protejare a drepturilor omului.

La nivel naţional, aşa cum demonstrează datele Eurobarometrului 71.2 din 2009, peste jumătate din români afirmă că nu-şi cunosc drepturile de care ar beneficia în cazul în care ar fi supuşi hărţuirii, ceea ce subliniază nevoia de campanii de informare şi educare a publicului cu privire la totalitatea drepturilor care li se cuvin şi îndatorirea de a respecta aceleaşi principii şi în relaţiile cu ceilalţi.

Cele mai citite

Românii care cumpără online pentru Crăciun alocă până la 1.000 de lei: Produse tradiționale în topul preferințelor

În acest an, românii care aleg să își facă cumpărăturile pentru masa de Crăciun online au un buget mediu de până la 1.000 de...

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Cine l-a supărat pe Marcel Ciolacu și de ce a plecat de la masa negocierilor

Jurnaliștii l-au întrebat pe președintele PSD, care au fost sursele „jignirilor” care l-au determinat să anunțe retragerea subită a PSD de la masa negocierilor Anunțul...
Ultima oră
Pe aceeași temă