Consilierii judeteni au fost convocati ieri la o sedinta pe a carei ordine de zi au fost inscrise proiecte de hotarare cu impact asupra unor categorii defavorizate: copiii abandonati si cei cu handicap. De mai multe zile, cei aproape 400 de asistenti maternali, angajati ai Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, institutie subordonata Consiliului Judetean Constanta, sunt in fierbere. Faptul ca nu mai exista nici un ban la fondul de salarii si posibilitatea ca centrele sa preia copiii aflati in ingrijirea asistentilor maternali au generat proteste.
Asistentii maternali au organizat ieri un mars, la care au participat aproape 200 de persoane, care a avut ca punct final sediul Consiliului Judetean. Prin aceasta forma de protest, asistentii au vrut sa faca cunoscut punctul lor de vedere cu privire la intentia autoritatilor judetene de a prelua copiii aflati familii in centrele de ocrotire. Consilierii judeteni l-au mandatat pe presedintele CJC sa gestioneze criza. Alesii au votat pentru infiintarea unei comisii care sa identifice solutiile prin care Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sa obtina sumele necesare pentru iesirea din impasul financiar.
Nici o sansa de rectificare bugetara
Conducerea Consiliului Judetean Constanta a facut, inca de la inceputul anului, demersurile necesare pentru obtinerea fondurilor necesare functionarii sistemului de asistenta sociala din judetul Constanta. Presedintele CJC a declarat ca raspunsul primit de la Ministerul de Finante nu este in masura sa contribuie la rezolvarea problemelor la nivelul judetului Constanta. Pentru alocarea de fonduri destinate acestui scop ar fi necesara o rectificare a bugetului central. Or, in acest moment guvernantii nu vorbesc despre o astfel de actiune in viitorul apropiat. „Nu vreau sa fac din treaba asta o chestie politica. Este vorba despre faptul ca anul trecut la acest capitol au fost alocate peste 330 de miliarde de lei, iar anul acesta, in conditiile in care numarul asistatilor a crescut cu 5.000, am avut la dispozitie doar 290 de miliarde de lei”, a declarat Nicusor Constantinescu.
Opozitia si puterea, de aceeasi parte
Nicusor Constantinescu, presedintele CJC, impreuna cu Petre Dinica, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Mariana Belu, secretarul judetului, directorul adjunct al Directiei de Buget-Finante, consilierul liberal Gheorghe Iurov, vor lucra impreuna pentru solutionarea problemei. La propunerea consilierilor, la lucrarile comisiei vor fi acceptati, cu statut de invitati, reprezentanti ai angajatilor directiei. Propunerea a venit in conditiile in care personalul trebuie sa fie informat cu privire la eventualitatea reducerii numarului angajatilor sau alte masuri ce pot avea consecinte neplacute asupra salariatilor. Comisia va trebui sa solutioneze situatia pana la viitoarea sedinta de Consiliu Judetean, cand se va adopta si o hotarare cu privire la bugetul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.