O companie petrolieră maghiară sprijină asociaţiile care derulează programe de terapie pentru copiii care suferă de diferite afecţiuni cronice sau care se recuperează după o boală gravă. Ediţia de anul acesta a programului de finanţare a fost lansată ieri, iar până în data de 25 octombrie asociaţiile sunt aşteptate să-şi depună proiecte. Unul din programele care au câştigat o sponsorizare anul trecut a fost terapia prin apă pentru copii nevăzători, iar la câteva luni de la constituirea unei echipe de nataţie, aceasta a câştigat, la primul concurs paralimpic (n.red. -special dedicat persoanelor cu dizabilităţi), care a avut loc în Germania, 14 medalii, dintre care multe de aur. Astfel, copiii nevăzători din Cluj au căpătat, în mediul sportiv, reputaţia unor adevăraţi „căutători de aur”, adică de candidaţi la cele mai preţioase medalii din competiţiile paralimpice.
O şansă extraordinară
„Dacă aţi văzut vreodată un copil orb mergând pe stradă aţi observat că are nevoie să-şi delimiteze spaţiul prin care va trece. Ei se tem de obstacolele care le pot ieşi în cale şi pe care nu le văd. În apă se simt foarte bine, odată ce au depistat marginile bazinului, capătă mai multă încredere în forţele lor şi se dezvoltă foarte frumos”, a explicat antrenoarea echipei de nataţie, Emese Maniu. La rândul său, directorul general al Centrului Lamont, care a derulat acest proiect dedicat copiilor nevăzători, şi care este şi preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic, Sally Wood-Lamont, a explicat că aquaterapia le-a schimbat viaţa acestor copii.
„Se trezesc în fiecare zi la ora 5.00, iar la 6.00 sunt la bazin. Terapia prin apă este cea mai bună pentru nevăzători. Erau nişte copii care nu ieşiseră în lume, iar acum sunt încrezători şi au un scop în viaţă”, a declarat şi Sally Wood-Lamont. De curând echipa s-a întors de la Bratislava, unde a câştigat, la un concurs de nataţie, 20 de medalii, dintre care trei de aur şi zece de argint. Valentin Velecico este unul dintre băieţii din echipă. Are 16 ani şi iubeşte apa de când era copil, astfel că nu i-a fost foarte frică să se avânte în bazinul olimpic atunci când a început antrenamentele. El spune că acum are o mai bună coordonare a mişcărilor şi mai multă încredere în el, lucru care îl ajută în principal în viaţa de zi cu zi, nu doar pe culoarul bazinului. Valentin are un frate geamăn care nu are aceeaşi afecţiune ca şi el, dar cu toate că el era mezinul familiei în ceea ce priveşte dezvoltarea fizică, acum, de când face nataţie, lucrurile au început să se schimbe. Tânărul visează acum să participe la Jocurile Paraolimpice care se organizează în 2012 şi să câştige o medalie. Compania petrolieră Mol pune, prin Fundaţia pentru Comunitate, la dispoziţia asociaţiilor care dezvoltă astfel de proiecte, 300.000 de lei. Data limită până la care pot fi depuse proiectele este 25 octombrie.