O buna parte dintre elevii care au incercat droguri au ajuns in atentia ANA, respectiv a Centrului de Asistenta Psihopedagogica (CAPP). "Aici, tinerii sunt consiliati de specialisti. Rolul agentiei noastre este cel de a pune in aplicare strategia nationala antidrog. Pe langa activitatea de prevenire, o desfasuram si pe cea de consiliere. In viitorul apropiat la Iasi vom dispune de spatii distincte pentru cabinetul medical, tratament si grupul de psihoterapie", a mai spus comisarul Cornel Petrea. Potrivit informatiilor detinute in prezent, printre elevii care au consumat sau consuma droguri se numara si tineri care provin din familii bogate. In majoritatea cazurilor, printre factorii care duc la consumul de droguri se numara anturajul, dar si faptul ca adolescentii nu mai primesc atentia cuvenita din partea parintilor. Printre tinerii care au trecut prin sedintele de psihoterapie se numara si Razvan.
Elev in clasa a XI-a la un liceu din Iasi, tanarul a luat contact pentru prima data cu drogurile in urma cu un an, intr-un club. La inceput a fost vorba de o curiozitate ce s-a transformat ulterior in necesitate. Din fericire, Razvan a acceptat sa mear-ga la consiliere, sedintele avand rezultatul scontat.
Oras de tranzit
"In toate aceste cazuri este vorba initial de o pura curiozitate. De cele mai multe ori, tinerii sunt tentati de catre dealeri in cluburile din Iasi. Daca la inceput tinerilor li se ofera mostre gratuite, ulterior acestora li se cer bani. Deseori, consumatorii ajung sa sustraga bani din casa sau bunuri pe care sa le poata comercializa. Din fericire, la Iasi nu se poate discuta de un fenomen, orasul nostru fiind unul de tranzit. Drogurile folosite sunt canabis si Ecstasy." Daniela Doltu, din cadrul Biroului de Prevenire al IPJ Iasi