» In multe sate si comune din judetul Iasi, zeci de femei au ajuns sa dea nastere, anual, unui copil doar pentru a putea ridica alocatia care ii este acordata acestuia de catre stat.
» Directia pentru Protectia Copilului Iasi descrie soarta acestor copii ca fiind una dramatica: multi dintre ei ajung in centre de plasament dupa ce sunt agresati, daca nu cumva isi gasesc sfarsitul in sanul familiei.
» Intr-un sat din Iasi s-a ajuns pana acolo incat o familie a dat petrecere dupa ce i-a murit copilul pentru care incasase deja alocatia.
"Fac copii in fiecare an si nu au sentimente fata de minori. Nu este vorba despre iubire si atasament fata de micuti, ci doar despre folosirea lor ca instrumente de asigurare a unui venit din alocatiile de la stat. Avem sute de cazuri de acest fel in zeci de comune ale Iasiului." Declaratia ii apartine Gabrielei Catana, coordonatorul Serviciului pentru situatii de urgenta din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului Iasi. Din statisticile directiei rezulta ca, dintr-un total de 291 de cazuri de neglijenta si lipsire de supraveghere inregistrate de asistentii sociali ieseni in 2008, in 96 de cazuri mamele aveau minimum patru copii nascuti la diferenta de un an unul de celalalt. Cazurile cele mai frecvente sunt in comunele sarace ale judetului precum Mironeasa, Stolniceni-Prajescu sau Dagata, dar si in comunitatile mari de romi din Ciurea, Grajduri sau Raducaneni.
Un caz iesit din comun s-a inregistrat la Mironeasa, unde o tanara de numai 20 de ani a dat nastere la cinci copii, fiecare la un an diferenta unul fata de celalalt. Unul dintre copii a murit, din cauze care sunt cercetate in prezent, iar parintii au chefuit dupa inmormantarea sa, scandalizand intreaga comunitate. "Am incercat sa intervenim, insa tatal violent ne-a amenintat ca ne taie daca ii luam copiii. Un mare semnal de alarma ne-a fost tras dupa inmormantarea copilului, cand i-am gasit in mijlocul unei petreceri cu lautari si bautura", a adaugat Gabriela Catana. Acum mama copiilor este din nou insarcinata si asistentii lucreaza la acest caz pentru a lua o hotarare cu privire la situatia minorilor. Cazuri similare au fost inregistrate la Raducaneni, unde o tanara de 23 de ani are sase copii, toti facuti la diferente de un an, dar si la Ciurea, unde o femeie de 26 de ani are cinci copii nascuti in cinci ani. "Daca minorii sunt neglijati sau exploatati, ei sunt dati in plasament familial sau institutionalizati.
De regula, cei care se folosesc de veniturile de pe urma copiilor nici nu au grija de ei sau ii exploateaza pe cei mai mari pentru diferite munci sau la cersit. Atunci se iau masuri asupra parintilor", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei pentru Protectia Copilului Iasi, Tiberiu Bantas. Anul trecut, pentru un numar de 101 copii din Iasi s-a pus problema scoaterii lor din familie. Dintre acestia, 53 au fost internati in centre de plasament, 28 au fost plasati asistentilor maternali profesionisti, iar ceilalti au fost dati prin ordonante presidentiale ale instantelor de judecata. In 2009, in primele doua luni ale anului, 32 de femei au nascut la diferenta de un an de ultimul venit pe lume.