1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialCopii, azi mâncăm broccoli!

Copii, azi mâncăm broccoli!

Când vine vorba de pregătirea meselor pentru cei mici, părinţii au de înfruntat o adevărată provocare: copiii refuză să mănânce alimente sănătoase, precum fructe sau legume, preferând în schimb dulciurile şi mâncărurile de tip fast food. Totuşi, există mai multe trucuri pentru a convinge un copil mofturos să consume sau măcar să încerce anumite feluri de mâncare, potrivit site-ului livestrong.com.

O masă importantă a copiilor o reprezintă pacheţelul cu mâncare pentru şcoală, care trebuie să le dea energie şi nutrienţi esenţiali pentru o creştere sănătoasă. În loc să te concentrezi pe numărul de calorii sau pe kilogramele în plus ale micuţului tău, fii atent ca mâncarea lui să fie sănătoasă. Pacheţelul poate include un sendviş cu pâine integrală, un iaurt, morcovi şi un măr.

Design-ul este important!

Mâncarea celui mic ar trebui să fie nu numai gustoasă, dar şi să arate bine. Culorile fac mesele mai atractive. Spre exemplu, îi poţi da o roşie, o banană şi un măr verde. Copiii sunt înnebuniţi după mâncatul cu mâna, în special dacă îi oferi snacksuri crocante. Aceste gustări nu sunt neapărat nesănătoase: poţi alege struguri, cereale integrale pentru micul dejun sau covrigei.

Atunci când rămâi fără idei, cărţile de bucate pot fi o sursă foarte bună de inspiraţie. Un început bun când vrei să diversifici dieta copilului este modificarea treptată a felurilor de mâncare pe care cel mic le preferă deja. Spre exemplu, dacă amesteci broccoli fiert sau morcovi cu macaroane şi brânză, sau dacă pui pe pizza mai multe legume decât de obicei, copilul nu va sesiza schimbările şi nu se va simţi forţat să mănânce ce nu îi place. La micul dejun, fă-i clătite, dar în loc de gem sau sirop, pune peste ele fructe proaspete şi puţin iaurt.

Schimbă ordinea meselor

Creativitatea joacă un rol important în prepararea meselor pentru copii. Ca să îi convingi să mănânce, poţi forma feţe zâmbitoare sau animale din alimente. O altă idee este să te joci cu mesele şi orele de servire. Spre exemplu, dă-i pizza la micul dejun şi cereale seara. În acest fel, copilul va fi nerăbdător să vină ora mesei, pentru a vedea cu ce fel de mâncare îl vei surprinde de data aceasta.

Siguranţa este un aspect care nu trebuie ignorat când vine vorba de masa copiilor. Cutia de alimente pentru şcoală trebuie spălată zilnic. Dacă nu ai timp să faci asta, foloseşte pungi de hârtie de unică folosinţă. Învaţă-i pe cei mici să se spele întotdeauna pe mâini înainte să mănânce şi verifică data expirării produselor pe care le pui în pacheţel. Nu uita să speli fructele şi legumele.

Cel mic trebuie implicat în prepararea mesei, mai ales că mâncărurile potrivite pentru el sunt uşor de preparat. Roagă-l să te ajute în bucătărie, să aşeze masa şi să strângă după ce a mâncat. În acest fel îl poţi învăţa să gătească, dar şi ce beneficii are fiecare aliment. Mergeţi împreună la piaţă şi lasă-l să-şi aleagă fructele şi legumele preferate

Copiii trebuie învăţaţi să mănânce cantitatea de mâncare necesară lor. Ca să îi ajuţi, poţi să le pui în pacheţel o portocală curăţată sau o pungă de covrigei, ca să mănânce exact atât cât doresc.

Număr de calorii pe grupe de vârstă

Deşi au nevoie de aceiaşi nutrienţi ca şi adulţii, numărul de calorii pentru copii este diferit: sugarii trebuie să consume 1200 de calorii pe zi, copiii până la opt ani 1600 şi cei între nouă şi 13 ani 2200 de calorii. De aceea, fiecare masă trebuie să conţină un amestec de proteine, carbohidraţi şi fibre.

 

 

 

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă